Kategoriler
Emlak Haberleri

Şantiyelerin Hareketlenmesi süreci başlıyor

Gayrimenkul sektöründe faaliyet olarak gelişimi artmıştır. Firmaların bu zamanlar daha çok hareketlenmiştir ve stokların büyük kısmı erimiştir. Aynı zamanda bu zamanda da yapılandırma çalışmalarının başlandığı gözlenmektedir. Hürriyet’ten Gülistan Alagöz’ün haberine göre; Ülkenin genelindeki belediyeler tarafından verilen yapı ruhsatları değişiklik göstermiştir. Ocak-mart geçen yılın aynı dönemine göre bina sayısı bakımından yüzde 131,8 oranında artış gözlendiği görülmektedir. Bu dönemlerdeki ruhsatı verilen binalar içindeki müstakil yapılarında sayısının artması dikkat çeken özellikler arasındadır. Şantiyelerin hareketlenmesi salgın sürecinde insanların tedirginliği sebebiyle artış göstermektedir. Bu süreçte inşaatlar yapılandırma süreci artmıştır.

Yeni Konut Talebi Çokluğu

Konut geliştiricileri ve yatırımcılar derneği başkanı olan Altan Elmas bu konuda açıklama yapmıştır. 2019 ve 2020’nin ilk çeyrekteki üretiminin az olduğunu ve bu nedenle de baz eskisi yaşandığını söylemiştir. Bununla birlikte stoklardaki azalma ve piyasadaki yeni konut taleplerinin artışı dolayısıyla sektör harekete geçmekte olduğu belirtilmiştir. Salgının inşaatı etkilediği dönemlerden tamamen uzaklaşarak hareketlenmeye sağlanmaya çalışıldığının altı çizilmiştir. Yeni inşaat maliyeti artışına dikkat çeken bu açıklamada mart ayında sonu 5800 lira olan Demir bugün 7400 lira olduğunu belirtmiştir. Yeni üretilen konutlardaki maliyetlerin bitenlerden ortalama %40 oranında artış gösterildiği de söylenmiştir. Ayrıca maliyet artışı fiyatları da yansıtıcı satış üzerindeki baskının oluşacağını da belirtmiştir. Bu artışın tehlikeli olduğunu da söylemiştir. Aynı zamanda fiyatlardaki yükseliş ev fiyatlarına da yansımaktadır. Bundan dolayı piyasadaki değişiklikler büyük sonuçlar ortaya çıkarmıştır.

Şantiyelerin Hareketlenmesi Sonucu Müstakil Evlerin Sayısında Artış

Yılının ilk 3 ayındaki ruhsatlı verilen yapılardan özelliklerine bakılmıştır. Salgın etkisi ile müstakil konutların daha da çok satışta olduğu ve ilgi çektiği belirlenmiştir. Ayrıca 2021 yılının ilk 3 ayında kullanma amacına göre de 23,8 milyon olduğu belirtilebilir. Ayrıca metrekare ile en yüksek paya 2 ve daha kapsamlı daireli ikamet amaçlı binaların sahip olduğu söylenebilir. Yani müstakil evlerin sayısındaki artış salgın dolayısıyla daha çok artmış ve bu artış teki oranlara göre de fiyatlarda farklılaşmaları neden olmuştur.

Bu bilgilere göre diyebiliriz ki salgın inşaat sektöründe büyük kapsamlı etkilemiştir. Fiyatların artışı yeni evlerin talebinin çokluğundan dolayı da bu sektör geniş kapsamlı değişikliklere yol açmıştır.

Daha fazla güncel haber için tıklayınız…