Kategoriler
Emlak Haberleri

Satılan konutlar için künye kararı ikinci el piyasasını elden geçiriyor

Satılan konutlar için künye çıkarılması kararı Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan tarafından duyuruldu. İkinci el konut satışlarında değişen kurallar, sektör üzerinde yeni bir dönemi başlatıyor. Taşınmaz ticaretine ilişkin yönetmelikte yapılması beklenen değişiklik emlak piyasasındaki suni fiyat artışlarının önüne set çekecek.

Satılan konutlar için künye uygulaması

İkinci el konut satışlarında yeni bir dönemin kapısı aralanıyor. Geçtiğimiz haziran ayında kamu bankalarının başlatmış olduğu düşük faizli kredi desteklerinin ardından ikinci el piyasasında yaşanan fiyat rekabeti yeni kararların alınmasına zemin hazırladı. Buna göre, taşınmaz ticareti yönetmeliği üzerinde yapılacak yeni düzenlemeyle birlikte emlak piyasasını haksız rekabete dönüştüren ortama sınır getiriliyor. Suni fiyat artışına sebep olan geçmiş sistemin izlerinin silinmesi için harekete geçen yetkililer, yeni hedefler doğrultusunda taşınmaz ticareti bilgi sistemini kuracak.

Böylece imar, zemin etüdü, bina yaşı başta olmak üzere satılan konutlar için künye sistemi getiriliyor. Eksper belirlenen kriterler üzerinden konutu objektif bir şekilde ele alarak değerine uygun bir fiyat bulacak. Kiralama ve satışlarda ise komisyon oranlarının standart hale getirilmesi, her önüne gelen kişinin konut satışı yapmasına büyük bir engel olarak görülüyor.

Komisyoncu ve mal sahipleri arasında sözleşme

Satılan her konut için komisyoncu ve mal sahipleri arasında yapılacak sözleşme sayesinde güven ortamı oluşturulacak. Sahibinin dışında yapılan konut satışları, konut ticaretine elektronik ortama kayıt zorunluluğunu da beraberinde getiriyor.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, konuya ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Söz konusu taşınmaz ticareti yönetmeliğine ait değişiklikleri yeniden değerlendiren Pekcan, yakın zamanda düzenlemelerin yürürlükte olacağını söylüyor. Yapılan değişikliklerle birlikte asıl amaç konut ticareti üzerinde daha adil, kolay, hızlı ve güvenli bir ortamın yaratılması fikri. Tüketicinin son dönemlerde sıklıkla şikayet ettiği mağduriyet ortamının izlerinin silinmesi için harekete geçilirken, fiyat dalgalanmalarının da önlenmesi sağlanacak.