Kategoriler
Emlak Haberleri

Satılık daire talepleri üç şehri öne çıkardı

Satılık daire talepleri, kamu bankalarının yeniden belirlediği faiz oranları karşısında bir haftada iki kat artış yaşadı. Konutta birinci elde 0,64 faiz oranına kadar düşüş yaşayan yeni destek kredileri gayrimenkul sektörüne hareketlilik getirdi. Sürece dair konut aramalarının artış gösterdiği internet mecralarında ortaya çıkan sonuca göre, Hürriyet Emlak üzerindeki satılık daire arama hacimleri 2 katın üstüne çıktı.

Satılık daire talepleri sektörü yeniden canlandırıyor

1 Haziran Pazartesi itibariyle yeni konut kredilerinin aktif olması; birinci el ve sıfır daireler için 0,64 faiz oranları ile ikinci el daireler için belirlenen 0,74 faiz oranı piyasaya yeni bir soluk getirdi. Hürriyet Emlak Pazarlama Direktörü Yusuf Mert Yılmaz, bir haftada yaşanan satılık daire taleplerinin artışına ilişkin açıklamada bulundu. Yılmaz, satılık daire arama hacimlerinde geçtiğimiz nisan ayının ikinci haftasında ufak çaplı yükselişler görüldüğünü söyledi. Fakat arama hacmini büyüten asıl olayın kamu bankalarının yaşattığı fırsat ayrıcalıkları oldu. Haziran ayının ilk gününden bu yana konut aramalarında 2 kat fazlalık yaşanmış ve bu aramaların İstanbul üzerinde ağırlık kazandığı görülmüştür.

Arz talep karşısında haziranın ilk günlerinde yaşanan artış ilk olarak İstanbul ilinde gerçekleşti. Aynı zamanda toplam ilan sayısında yüzde 257’lik bir artış söz konusu olmuştur. En büyük artışın olduğu İstanbul’da Başakşehir ilçesi yüzde 24 büyüme ile dikkat çekilirken, bu durumun yüzde 17 ile Sultanbeyli üzerinde görüldüğü tespit edildi. Ayrıca yüzde 14 üzerindeki artışın Kartal’da yaşandığını belirten Yılmaz, yüzde 11 ile Pendik’in dördüncü olduğunu söylüyor. Türkiye genelinde yaşanan artışın ilk olarak İstanbul’da öne çıktığı ancak talep artışlarının başka illere de sıçradığı görülmekte. Ankara’da satılık daire talepleri yüzde 66 olarak büyüme yaşadı. İlçelerden ilk olarak Akyurt’un geldiğini belirten Direktör, yüzde 10 ile Pursaklar ve Polatlı’da gözle görülür bir artış yaşandığına dikkat çekiyor. Türkiye’nin en sevilen illerinden biri olan İzmir’de ise bu oran; Karaburun’da yüzde 33, Buca’da yüzde 14 ve Güzelbahçe’de yüzde 13 artışa neden oldu.

Metrekare fiyatları bölgesel olarak değişiyor

Metrekare fiyatlarının özellikle bölgesel olarak farklılık oluşturduğunun altını çizen Yılmaz; İstanbul Sultanbeyli’de yüzde 6, Zeytinburnu’nda ve Bayrampaşa’da yüzde 4 artışlar yaşandığını ifade etti. Ayrıca Ankara’da bu fiyat artışlarının Sincan ilçesinde önde olduğu görülürken, bu oranın yüzde 5 ile öne çıktığı belirlenmiştir. İzmir ilindeki artışın en çok Çeşme ve Menderes üzerinde olduğu ve bu artışın yüzde 2 civarlarında ortaya çıktığı kaydedildi.

CİMER, şikâyetler karşısında ne yapacak?

Kamu bankalarının destek olmak istediği gayrimenkul sektöründe yoğun bir talep artışı yaşanıyor. Ancak tüm bu olumlu gelişmelere gölge düşüren fırsatçılar belirledikleri rakamların üzerine çıkmaya başladı. Evlerinin birkaç aydır satılmadığı bilinen mal sahiplerinin bile istifade ettiği duruma ilişkin, vatandaşlar tarafından CİMER’e şikâyet kaydı oluşturuluyor. Fırsatçılar karşısında olumlu sürecin devam etmeyeceği belirtilirken, vatandaşlar yaşanan fiyat artışlarına karşı oldukça tepkili. Durum karşısında sessizliğini sürdüren yetkililerin, aldıkları şikayetler sonucunda ne yapacağı ise henüz bilinmiyor.