Kategoriler
Emlak Haberleri

Satılık konut fiyatlarının yükselişi fiyat endeksi verilerine göre belli oldu

Satılık konut fiyatlarının düşüşüne dair umutlar Cumhuriyet Merkez Bankası’nın konusu oldu. Ev sahibi olmak isteyen, ancak bir türlü bütçesini geliştiremeyenler fiyatlarda gerileme bekliyor. Konut kredilerinin de yükselmesiyle birlikte kaybedilen şans için verilen bilgilendirmeler, özellikle üç büyükşehir için oldukça kıymetli.

Satılık konut fiyatlarının gidişatı nedir?

Türkiye genelinde artış gösteren kira bedelleri çoğu vatandaşı ev sahibi olma isteğine itiyor. Buna rağmen alım gücünün düşüklüğü karşısında hayallerini gerçekleştiremeyen pek çok kişi var. Geçtiğimiz haziran ayında konut fiyat artışına karşılık düşen faiz oranları belli bir kesimi harekete geçirebilmişti. Toplamda 2 ay süren ve Ağustos itibariyle yükselen konut kredileri artık yüzde 1’in üzerinde seyrediyor. Artan oranlar karşısında şansı bulunmayan haneler hâlâ ay sonunu getirmenin peşinde. Özellikle üç büyükşehirde artışa geçen temel ihtiyaç harcamaları, barınma ihtiyacıyla çakışıyor. Konut Fiyat Endeksi bazında meraklılarına cevap veren Türkiye Cumhuriyet Bankası, eylül ayında yüzde 1.6, yıllık ise yüzde 27.3 artış olduğunu söyledi. Bu artışta toplam değer 146.7’yi bulmuştur.

Konut fiyat endeksini açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yapılan açıklamaya göre, Eylül 2020’ye ait Konut Fiyat Endeksi belli oldu. Bir araya getirilen veriler, ülke genelinde yer alan konutların zaman içindeki fiyat değişimlerini gözler önüne seriyor. Fiyat değişimlerini takip etmek amacıyla hesaplanan KFE, Eylül ayında bir önceki aya kıyasla yüzde 1.6 artış gösterdi. Toplamda gelinen seviye ise 146.7 oldu. 2019’un aynı ayına baktığımızda yüzde 27,3’lük artışın gözlemlendiği KFE hesapları, aynı dönem için reel artışı yüzde 14’e taşıdı.

İstanbul, Ankara ve İzmir liste başında

Satılık konut fiyatlarının düşüp düşmeyeceği konusu gündeme oturdu. Özellikle alım gücündeki değişikliğe bağlı yaşanan son kira artışları vatandaşların belini bükmeye devam ediyor. Merak edilen sorunun yanıtı ise Türkiye Cumhuriyet Merkezi (TCMB) tarafından getirildi. Konut fiyat endeksinin açıklandığı verilerde 2020 yılının eylül ayında bir önceki aya göre İstanbul, Ankara ve İzmir’de artışlar öne çıkmıştır. Yükselen değerler İstanbul’da yüzde 2.5, Ankara’da yüzde 1.3 ve İzmir’de yüzde 1.2 oldu. 2019’un endeks değerleri yine aynı döneme göre, İstanbul’da yüzde 25.7, Ankara’da yüzde 27.2 ve İzmir’de yüzde 27.8 artışa geçti.