Kategoriler
Emlak Haberleri

Satılık konut piyasası faiz indirimiyle canlandı

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) tarafından sahibinden.com adresinin ilan verileri ile hazırlanan “sahibinde konut piyasası görüntüsü” Ekim verilerinin neticeleri yayınlandı. Banka kredilerinde faiz oranlarının azalması ile beraber satılık konut sektörü de hareketlendi. Satılık konutlara karşın hızlı istek artışı karşısındaysa veriler üzerinden BETAM uzmanlarının yorumlarının olduğu rapor; konut alıcı ve satıcıları ile emlak uzmanlarına yol göstermek hedefiyle hazırlanmaktadır. Aynı zamanda site üzerinden her ay kullanıcılarla paylaşılmaktadır.

Satılık konut piyasasında fiyat artışları devam ediyor

Ülke çoğunluğundaki satılık ev ilan fiyatlarındaki yıllık artış oranı Ekim ayında da artmaya devam etti. Eylül ayında %42,3 olan artış oranı Ekim ayında %47,5 oranına çıktı. Böylelikle, geçen senenin aynı senesinde 3 bin 349 lira olan ülke geneli satılık konut ilanı metrekare fiyatı Ekim ayında 4 bin 940 liraya çıktı.

 Şekil 1: Türkiye Genelinde Satılık Konut İlan Fiyatlarının Yıllık Değişimi (%)

Üç büyük ilde satış fiyatları yükseliyor

Satılık konut ilan fiyatlarındaki senelik artış miktarı ülke genelinde olduğu gibi üç büyük şehirde de artmaya devam etmektedir. Satılık konutların fiyat artışı geçen aya oranlar İstanbul’da 7,2 puan, Ankara’da ise 4,6 puan arttı. İzmir’de ise 4,8 puanlık bir atış oldu. Böylelikle satılık konut ilan fiyatlarındaki yıllık artış miktarı İstanbul’da %50,3, Ankara’da %39,5 ve İzmir’de %44,6 oldu.

Haziran ayından bu yana İstanbul’da ise satılık konut fiyatlarındaki yükseliş devam etmektedir. Senelik yükselişleri iki şehre oranla az kalan İstanbul fiyat yükselişleri, iki şehri geçti. Ayrıca satılık konut metrekare ortalama fiyatları İstanbul’da 6 bin 736 liraya çıktı. Bu fiyatlar Ankara’da 3 bin 230 lira olurken, İzmir’de 5 bin 732 lira oldu.

 Şekil 2: Üç Büyük İlde Satılık İlan Fiyatlarının Yıllık Değişimi (%)

İstanbul’da en yüksek satılık konut artış oranı Kadıköy’de oldu

Emlak sektörünün önemli bir kısmının yer aldığı İstanbul ilçelerinde de satılık konut fiyatları yükselmeye devam ediyor. Satış fiyatı yükseliş oranlarında en çok artış %95,3 oranıyla Kadıköy’de, en az yükselişse %24,5 oranla Fatih’te oldu. Yüksek fiyat artışlarının görüldüğü ilçeler ise sırasıyla;

%80,3-Şile,

%66,5-Sarıyer,

%66-Çatalca oldu.

En az artışın görüldüğü ilçelerse %34,8 Adalar, %34,4 Beyoğlu, %33,1 Güngören oldu.

Lüks satılık konut fiyatlarında yıllık artış miktarı %54,1 oranla ortalamanın üzerine çıktı

Geçen senenin aynı dönemine oranla, hem lüks hem de uygun konut fiyatlarındaki artış miktarı yükseldi. Ekim ayında ilan satış fiyatlarındaki senelik yükseliş oranı lüks konutlarda %54,1 oldu. Ayrıca uygun konutlarda da %36,7 oldu. Böylelikle, ortalama satılık metrekare ilan fiyatı lüks konutlarda 15 bin 290 lira oldu. Ucuz konutlarda ise 2 bin 541 lira oldu. Düşük faizli kredilerin devreye girmesi ile satılık konut ilan fiyatlarındaki artış, özellikle lüks konutlarda daha güçlü oldu. Eskiden ortaya çıkan gerçek değer kayıpları da büyük ölçüde kurtarıldı.

Pahalı konut fiyatlarında geçtiğimiz dönemlerde görülen yükseliş Ekim ayında da devam eti. Son raporlara göre pahalı konut fiyat endeksi TÜFE’Yİ 44,7 puan ile geçti. Bu değer 2017 Eylül ayına oranla pahalı konut satılık fiyatlarındaki değer yükselişinin aynı aydaki enflasyon oranından 44,7 puan fazla olduğunu göstermektedir. Bir önceki aya oranla pahalı konut cari fiyatları %6,4, TÜFE ise %2,4 oranında arttı. Bu raporlar ile enflasyondan soyutlanmış pahalı konut fiyat endeksi 124’e çıktı. Aynı zamanda, Ekim’de ucuz konut ilan fiyatı artışı %5,4 TÜFE yükselişinde ortalama %2,4 fazla oldu. Ekim ayındaki bu değer yükselişi uygun fiyatlı konutların gerçek değerinde eskiden yaşana büyük kaybı kurtardı. Diğer yandan Ekim itibariyle uygun fiyatlı konut gerçek satış fiyatları 2017 Eylül düzeyinin 3,4 puan daha az seyretti.

Kiralık konutlara olan ilgi azaldı

Ülke genelinde ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatındaki yıllık artış miktarı Ekim ayında %57,1 oldu. Ortalama kiralık konut ilanı metrekare fiyatı ise 24 lirayı buldu. Yıllık kira artış oranı İstanbul’da %70, Ankara’da %40,8 ve İzmir’de %46,1 oldu. Bu büyümeler neticesinde ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatları İstanbul’da 36 lira oldu. Ankara’da 16 lira, İzmir’de ise 24 lira oldu. Enflasyondan arındırılmış gerçek kira fiyatları da hem ülke çoğunluğunda hem de üç büyük şehirde arttı. Kiralık konut sektöründe bir hareketlilik göstergesi olarak kullanılan kiralık konut miktarının, toplam kiralık ilan sayısına oranı geçen aya oranla hem ülke çoğunluğunda hem de üç büyük şehirde düştü.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…

Exit mobile version