Kategoriler
Emlak Haberleri

Satılık konutlarda değişen fiyat ortalaması Bingöl’ü birinci yaptı

Satılık konutlarda yaşanan fiyat artışının yüzde 25’i bulduğuna dikkat çeken Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, metrekare fiyatlarındaki yükselişin bazı illeri öne çıkardığından söz ediyor. Özellikle Bingöl’ün değer artışında birinci sıraya yerleştirildiği tabloda, Batman, Mardin, Diyarbakır ve Aydın birinciyi yakın takiptedir.

Satılık konutlarda metrekare fiyatları

Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı son altı aylık verilerdeki fiyat değişimlerini ele aldı. Türkiye’nin bir dönemi konut satışı ile kapattığı sürecin geride bırakılmasıyla birlikte fiyatlardaki artış devam ediyor. Satılık konutlarda metrekare fiyatlarının yüzde 20’ye tırmandığını gösteren son veriler, kiralık konutlarda bu oranı yüzde 15’e çıkardı.

Veri değerlendirmesine göre, Mayıs ayında ülke genelinde metrekaresi minimum 1.900 TL olan konutlar yüzde 20 artıştan sonra, Eylül ayında 2.300 TL seviyesine ulaşmıştır. Kiralık fiyatlarındaki metrekare ortalamasının yüzde 15’i bulmasının ardından 8.20 TL değerinin 9.45 TL’yi bulduğu görüldü. Satılık konutlarda artışa bağlı olarak Türkiye genelini geride bırakan ilk ilin Bingöl olduğunu söyleyen Özelmacıklı, “Listenin geri kalanında bizleri Batman, Mardin, Diyarbakır ve Aydın illeri karşılamaktadır.” dedi. Ancak kira fiyatlarında yüzde 30 ve üzerine çıkan bazı illerin başka bir tabloda yer edindiği ve bu illerin başında Kahramanmaraş’ın geldiği tespit edilmiştir. Kahramanmaraş’ı ise Uşak, Bilecik, Karaman, Bartın, Karabük ve Afyonkarahisar takip ediyor.

Artışta ortalamanın altında kalan iller hangileridir?

Hakan Özelmacıklı, geçtiğimiz altı aylık verilerde bazı illerin fiyat artışlarında değerlenmediğini söyledi. Bunların başında Rize’nin geldiği tablonun devamı; Kırşehir, Yalova, Karaman ve Ordu ile tamamlanmıştır. Metrekare fiyat artışında yalnızca yüzde 10 seviyesini bulan illerden sonra; kiralık konutlarda da değerinde ortalama altına düşen illere Rize, Aksaray, Gümüşhane, Sivas, Van, Yozgat ve Çorum eklendi. Bu bölgelerde değer artışının yaşanabilmesi için ilk şart satılık konutlarda güncellenen fiyatların üst seviyelere tırmanması gerekliliğidir.

Büyükşehirlerde durum değişiyor

İstanbul, Ankara ve İzmir olarak liste başını daima tutan üç büyükşehirde kira artış oranları masaya yatırıldı. Altın Emlak Genel Müdürü, İstanbul’da kira artış oranının yüzde 15’i bulduğunu, Ankara’da ise bu oranın yüzde 10’da sabitlendiğini belirtti. İzmir’de ise değişen oranlar yalnızca yüzde 5 seviyesinde bir artış sağlamıştır. Satılık türündeki konutlara geldiğimizde liste başını tutan isimler Ankara ve İzmir oldu. Değer artışında yüzde 16’yı bulan Ankara ve İzmir’den sonra gelen İstanbul’da bu oranlar yüzde 12’de kaldı.

Muğla konut fiyatlarında değerini yükseltti

Türkiye genelinde en pahalı konut satış fiyat ortalaması Muğla’ya ait. 6 bin 500 lirayı bulan ortalamayı yakın takibe alan İstanbul’da değerler 4 bin 300 TL’ye yükseldi. İzmir’deki artış 3 bin 900 TL iken, Aydın’da ortalama fiyat 3 bin 600 TL oldu. Son olarak Antalya’nın listeyi tamamladığı verilerde 3 bin 500 TL değeri öne çıkıyor. Kiralık konut kapsamında bu illeri yeniden değerlendirmeye alırsak birincilikte aynı ismi görebiliriz. Muğla metrekare kira bedelinde karşımıza ortalama 23 TL fiyat çıkarırken, İstanbul 21 TL ile Muğla’ya yakınlık sağlamıştır. Ortalama bedelin 16 TL’yi bulduğu İzmir ve Antalya değer artış tablosunu tamamlıyor.

Konut Fiyat Endeksi hakkındaki haberlere göz atmak için tıklayınız.