Kategoriler
Ekonomi

Şeker fabrikaları özelleştirildi, çiftçi özel sektörden muzdarip

Şeker fabrikaları özelleştirilirken özel sektör yönetimi çiftçilere zorluk çıkarıyor. Şeker üreticileri ürünlerini satmaya çalışırken özel fabrikaların uygulamaları, üreticileri şeker üretiminden uzaklaştırıyor. Üretimde düşüklük yaşanırken 2019 yılının şeker rekoltesini toprağın verimliliği koruyor. Ancak bu sene istenilen düzeyde üretimin yapılamadığı belirtiliyor.

Türkşeker fabrikalarının özel sektöre satılmasıyla çiftçi üretimden uzaklaşmaya başladı. Cumhuriyet gazetesinden Gamze Bal’ın haberine göre şeker üretiminde 100 bin tonluk düşüş meydana gelecek. Özelleştirilen fabrikaların yönetiminin keyfi davranışları ve çeşitli zorluklar çıkarmalarıyla çiftçiler üretimden çekiliyor.

Türkiye Şeker Sanayi İşçileri Sendikası (Şeker-İş) Genel Başkanı İsa Gök; Muş, Afyon, Erzincan ve Erzurum illerindeki şeker üretiminin en az 100 bin ton düşeceğini açıkladı. İsa Gök, ““Fabrikaların özelleştiği bölgelerin hemen hepsinde, özellikle Muş, Elbistan, Afyon, Erzincan ve Erzurum’daki üretim en az 100 bin ton düşecek. Rekolteye yönelik ilk tahminlerimiz bu yönde” diye konuştu.

2019’un rekoltesini verim koruyor

Bu yılın toplam rekoltesinin düşmeyeceğini söyleyen Gök, hava şartlarının sağladığı yüksek verim sayesinde aynı yerden daha fazla mahsul elde edilmesinin üretim sayısını koruduğunu belirtti.

Hava şartlarının bazı bölgelerdeki toprak verimini artırdığını söyleyen Şeker-İş Genel Başkanı İsa Gök, “Özelleştirmeden kaynaklanan bölgesel üretim düşüklüğü var, ancak 2019’un toplam rekoltesi düşmeyecek. Ancak bu, daha fazla ekildiği için değil, yüksek verim sayesinde aynı yerden daha fazla mahsul elde edildiği için sağlanacak. Hava koşulları yardım etmeseydi üretim iyice azalacaktı.” dedi.

Çiftçiye zorluk çıkarılıyor

Şeker fabrikalarının özelleştirilmesiyle beraber fabrika yönetimlerinin çiftçiye zorluk çıkardığını aktaran Gök, yönetimlerin uygulamasını elde edilen ürünleri kullanılamaz hâle getirdiğini açıkladı. İsa Gök “Alımı kendilerine göre ayarlayıp ‘ürününü şu gün getir’ dediler. Bu da geçen kış tonlarca ürünün karlar altında kalmasına yol açtı. Fire oranları arttı” sözlerini kaydetti.