Kategoriler
Ekonomi Gündem

Sektörel Bakış’ın İnşaat Raporu yayımlandı

KPMG Türkiye’nin hazırladığı Sektörel Bakış 2020 – İnşaat Raporu’na göre; inşaat sektörü 2018 yılının ikinci yarısından 2019 yılının ikinci yarısına kadar ortalama yüzde 9 oranında küçüldü. Mevsim etkilerinden arındırılmış bilgilere göre; İnşaat sektörü, geçtiğimiz yılın ilk ayından itibaren geçen yılın aynı dönemine göre 737 bin kişi azalarak toplamda 1 milyon 677 bin kişiyi istihdam etti.

Raporda, inşaat sektörünün ülke genelindeki toplam istihdamdan aldığı pay, daralmaya paralel olarak düştüğü görülüyor. Sektörün istihdamdan aldığı pay bir yıllık ortalama oran 2006 yılından bu yana ilk kez yüzde 6 barajının altında kaldı. Sektörün, istihdamdan aldığı pay, 2019 yılının ilk sekiz aylık ortalaması yüzde 5,5 olarak kayda geçti. Geçtiğimiz yılda Altyapı ve inşaat sektörü; işlem hacmi ve en büyük işleme sahip olarak birleşme ve satın alma işlemlerinin sektörel dağılımında birinci oldu.

İnşaat sektörü 2018 yılında,15 işlemde 311 milyon dolar seviyesinde işlem hacmine sahip oldu.

Genel ekonomik güven endeksi ocak ayı ile ekim ayı arasındaki dönemde yüzde 14 arttı. İnşaat sektörünün güven endeksinin artışı ise yüzde 15 olarak kayda geçti. İnşaat sektöründe, 2018 yılından sonra talepte kırılma yaşanırken satış fiyatlarının yükselişi de sınırlı kaldı. Böylece gayrimenkul sektörünün finansal performansı ciddi oranda olumsuz etkilendi. Geçtiğimiz eylül ayından itibaren inşaat sektörünün parasal büyüklüğü, 2018 Eylül dönemine göre yüzde 14,3 oranında daraldı. 2019 Eylül’de malzeme maliyetleri yüzde 16,1 oranında artarken toplam maliyetler de yüzde 4 oranında yükseldi.

Yeni konut satışlarında daralma

Öte yandan ocak ile ekim ayı arasındaki dönemde yeni konut satışları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 28,4 oranında rekor seviyede daralırken, ikinci el konut satışları yüzde 2,1 oranında yükseldi. Toplam konut satışları ise 1 milyon 8 bin adet olarak gerçekleşti. İpotekli konut satışları, konut kredi faizlerindeki ani dalgalanma sebebiyle zayıf bir seyirle izliyor. Kamu desteğine karşın geçtiğimiz yılın ilk 10 ayında ipotekli konut satışları 2018’in aynı dönemine göre yüzde 10 oranında azaldı.

Konut satış oranlarındaki düşüş, fiyatları baskılıyor. Konut fiyat endeksi, geçtiğimiz yılın eylül ayı itibarıyla yıllık bazda yüzde 6,3 oranında yükseldi. Böylece endeksin artış oranının enflasyonun altındaki seyri 26 aya yükseldi. Şehir bazındaki konut fiyatlarında yıllık artışlar İzmir’de en yüksekken, Ankara ve İstanbul’da nazaran daha düşük seviyelerde. 2018 yılında 453 olan mevcut AVM sayısı ise bu yıl da aynı seviyede kaldı.

Ülkede aktif olan yerleşik müteahhitlik ve teknik müşavirlik şirketlerinin yurt dışındaki faaliyetleri, önceki yıllara göre oldukça zayıf bir konumda bulunuyor.

Çimento sektörü daralıyor

Çimento sektörü 2 yıldır daralıyor. Çimento üretimi, geçen yıl, yüzde 24 oranında daraldı. Çimento ihracat ise 2018 yılının Ağustos ayına kıyasla yüzde 95 seviyesinde artarken iç satışta yüzde 33 oranında daralma meydana geldi.