Kategoriler
Ekonomi

Sektörel güven endeksinde büyük düşüş yaşandı

Sektörel güven endeksinde Türkiye ekonomisine bağlı büyük düşüş gözüktü. Koronavirüs (covid-19) salgın hastalığının ülke genelinde açtığı sorunlardan biri de ekonomiye vurduğu ağır darbeler. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından girilen ekonomik veri değerlerinde Nisan ayı içerisinde büyük çöküş gözükmekte.

Hizmet, perakende ve inşaat sektörleri ülke ekonomisi nedeniyle olumsuz seyrine devam ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun Nisan ayı verilerinde mevsim etkileri arındırılarak bakılan güven endeksinde, önceki aya oranla hizmet sektöründe yüzde 50,1 oranlı düşüş gözlemlendi. Perakende ticaret sektörüne bakıldığın da ise bu değer yüzde 26,0 olarak karşımıza çıkmakta. Ayrıca inşaat sektöründe gelen azalma yüzde 42,2 olması dikkat çekici.

Sektörel güven endeksi ekonomiye bağımlı

Mevsim etkilerinden arındırılarak bakılan verilerde hizmet sektörü güven endeksi Mart ayı içerisinde 92,5 iken; Nisan ayında bu değer yüzde 50,1 oranında gerileyerek 46,1 değerine ulaştı. Hizmet sektöründe bir önceki aya bakıldığı zaman, son üç aylık dönem içerisinde hizmete olan talep alt endeksi yüzde 45,9 azalma yaşayarak 48,3 oldu. Son üç aylık dönemi kapsayan iş durumu alt endeksinde yüzde 47,1 azalma görüldü ve 47,9 değerinde kaldı. Gelecek üç aylık döneme ilişkin hizmetlere olan talep beklentisinde ise alt endeksi yüzde 56,8 azaldı ve bu oran yüzde 42,2  olarak karşımıza çıkmakta.

En yavaş düşüş seyrini perakende sektörün götürdüğü gözlemlenirken; mevsim etkilerinin çıkarıldığı perakende ticaret sektörü güven endeksi Nisan ayı içerisinde yüzde 26,0 azalma yaşadı. Sonuç itibariyle ulaştığı değer 75,2 oldu. Perakende ticaret sektöründe Mart ayına bakıldığı zaman, mevcut mal stok seviyesi alt endeksi yüzde 9,7 artış yaşadı ve 117,5 değerine ulaştı. Son üç aylık dönemi kapsayan süreçte iş hacmi satışlar alt endeksinde yüzde 39,9 düşüş yaşanırken, bu değer 56,7 olarak ayı kapatıyor. Gelecek üç aylık dönemde iş hacmi-satışlar beklentisi alt endeksinde yüzde 50,8 azalma yaşanmasıyla birlikte bu değer 50,5 oldu.

İnşaat sektöründe büyük düşüş

Mevsim etiklerinden arındırılarak bakılan verilerde inşaat sektörü güven endeksi Mart ayı içerisinde 77,2 iken; Nisan ayında bu değer yüzde 42,2 oranında gerileyerek 44,7 değerine ulaştı. İnşaat sektöründe Mart ayına göre; gelecek üç aylık dönem içerisinde toplam çalışan sayısındaki beklenti alt endeksi yüzde 40,9 azalma yaşadı ve 55,1 değerinde sabitlendi. Alınan kayıtlı siparişlerde ise mevcut düzeyi alt endeksinde yüzde 44,1 düşüş yaşandı ve bu oran 34,2 değerinde kaldı.

İnşaat sektöründe ise Nisan ayı itibariyle sert düşüşler söz konusu görünüyor. Girişimlerin yüzde 17,2’s, faaliyetleri kısıtlayan faktörler yaşamadığı, yüzde 82,2 oranında olanların ise faaliyetlerini kısıtlayan en az bir faktöre maruz kaldıklarını belirtti. İnşaat sektöründe faaliyetleri kısıtlayan temel faktör oranlarında Mart-Nisan ayı kıyaslaması; “diğer faktörler” adı altında gösterilen nedenlerde Mart ayı içerisinde yüzde 1,9 değerinde iken Nisan ayında bu yüzde 50,7 oranında görüldü. “Talep yetersizliği” gösterilen nedenler Mart ayı içerisinde yüzde 31,1 değerinde iken Nisan ayı içerisinde yüzde 42,4 değerinde kaldı. Ayrıca “finansman sorunları” konularının yer aldığı durumlarda ise Mart ayı içerisinde bu değer yüzde 42,0 iken Nisan ayı içerisinde yüzde 39,9 değerinde sabitlendi.