Kategoriler
Ekonomi Gündem

SGK işverenleri uyardı: Doktor asgari ücret almaz

Daha yüksek maaş alan ancak asgari ücretle çalışıyormuş gibi gösterilenlerin sayısı artarken Sosyal Güvenlik Kurumu, işverenlere yazılı talimatla bildirimleri düzeltmelerini istedi.

Hem asgari ücretle hem de kayıt dışı çalışan sayısının artması üzerine Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) işverenlere yazı gönderdi. Prime esas kazançlardaki eksik bildirimin sigortasız olarak kayıt dışı çalıştırılmaya eş değer olduğu konusunda işverenleri uyardı. 

SGK gönderdiği yazıda eksik bildirim konusunda gerekli denetimlerin her zaman yapılacağının altını çizdi. 

Yazıda doktor, mühendis, avukat ve futbolcu gibi mesleklere sahip olanların asgari ücretten daha fazla ücretli aldığı belirtilirken; SGK bunlarla ilgili tespitlerin ve denetimlerin yapıldığını kaydetti.

Sözcü gazetesinde yazar olan Vergi Uzmanı Nedim Türkmen, bozulan göstergeler nedeniyle SGK’nin işverenleri uyardığını ve buradan gelirini artırmak istediğini belirtti. “Maliyeti artan işveren asgari ücrete yüklendi.” ifadesini kullanan Türkmen, çalışanın vergi yükünün işveren için fazla olduğunun altını çizdi. Vergi Uzmanı Nedim Türkmen, çalışanın vergi ve sigorta primi maliyet oranının yüzde 38.9 seviyesinde bulunduğunu; bir asgari ücretli çalışanın işverene olan maliyetinin 3 bin 500 liraya ulaştığını aktardı.

SGK‘nin gönderdiği yazı da “durumunuzu biliyorum” mesajının verildiğini kaydeden Türkmen, denetimde ilk önce işverene gerekli düzeltmelerin yapılması konusunda uyarıda bulunulduğunu; gerekli düzeltmelerin sağlanmaması hâlinde ise yaptırım uygulandığını aktardı. SGK‘nin bu yöntemle vergi ve prim gelirlerini artırmayı hedeflediğini dile getiren Sözcü gazetesi yazarı, yapılması gerekli olan asıl uygulamanın vergi ve SGK yükünü azaltmak olduğunun altını çizdi.

Yanlış bildirime para cezası

SGK‘nin firma sahiplerine gönderdiği yazıda şu ifadeler geçiyor: 

“Kurumumuza iletilen ihbar ve şikâyetler, kurumumuzca ve diğer kamu kurumlarınca yapılan denetimler ile bankalar, kamu kurum ve kuruluşlarından alınan bilgi ve belgeler neticesinde prime esas kazançların çalışana ödenen gerçek ücret seviyesinin altında bildirildiğinin tespit edilmesi durumunda iş yerlerine idari para cezası uygulanmakta; geriye yönelik primler gecikme cezası ve faiziyle birlikte tahsil edilmekte ve bu işverenlerin yararlanmakta olduğu sigorta primi teşvikleri durdurulmaktadır.”

Kaynak: Sözcü – Taylan Büyükşahin