Kategoriler
Ekonomi Gündem

SGK kayıt dışı ve eksik ücret denetimi yapacak

Kayıt dışılığı önleme çalışmalarına hız verecek SGK, ayrıca, kişilerin haberi olmadan prime esas kazançların eksik yatırılmasını engellemeye çalışıyor.

Hürriyet gazetesinden Hacer Boyacıoğlu’nun haberine göre; kayıt dışı ve eksik ücret denetimine hazırlanan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) 33 bin iş yerini denetimi kapsamına alırken yoğun ve yaygın denetimlerin sonucunda bu sayının 60 bine çıkarılması planlanıyor. SGK‘daki birçok hazırlığın bu yılın sonuna kadar hazırlanması hedefleniyor.

Kurumun hazırlıkları tamamlanırken altyapı çalışmalarının sürdüğü belirtiliyor. 2020 yılına ait bütçe gerekçesinde sosyal güvenlik alanında atılacak adımları sıralayan SGK, gerekçede şu ifadelere yer verdi:

“Sosyal Güvenlik Denetmenlerince yapılan denetimlerin elektronik ortamda takibi için tasarlanan programın yazılım ve test çalışmaları tamamlanmış olup söz konusu program Ankara ve İstanbul illerinde kullanıma açılmıştır. Gerçek ortamda yapılan kontrollerin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi halinde söz konusu program diğer illerde de kullanıma açılacaktır.”

Gerekçede, kayıt dışı çalışma ve eksik ücret bildirimi konusunda risk taşıdığı Sosyal Güvenlik Kurumu ve diğer kurumlardan elde edilen verilerin analizleriyle tahmin edilen sektörlerin belirlendiği yer alıyor.

Prime esas kazançlar azalıyor

Prime esas kazanç oranı yüzde 20 seviyesinin üzerinde azalış kaydeden sigortalı çalışanlara geçtiğimiz yıldan itibaren bildirim yapılarak bu şekilde atılan uyarı mesajlarının toplamı 926 bin 469 adede yükseldi. SGK, Prime esas kazanç sistemiyle sigortalı olarak çalışan kişilerin bilgisi olmaksızın, bu kazançların eksik yatırılmasının önüne geçmeyi hedefliyor.

Bu uygulama, Cumhurbaşkanlığının 2019 yılına ait programına alınan düzenlemeye dayanıyor.

Emeklilere yönelik aylık bağlama bilgilendirme yazılarının e-Devlet ve SMS üzerinden ulaşmasına yönelik hazırlıkların bu yılın son günü tamamlanması planlanıyor. Ayrıca Esnaf Ahilik Sandığı Sigortası primlerinin takip ve tahsilatının yapılabilmesine yönelik program hazırlıklarının da bu yılın sonuna kadar tamamlanacak. Program hazırlıkları tamamlandıktan sonra; önümüzdeki yılın ilk gününden itibaren bu programın çalışması planlanıyor.