Kategoriler
Gündem

Siber saldırılar en çok sağlık sektörüne yapılıyor

Siber saldırılardan en fazla pay alan Sağlık sektörü oldu.

Rakamlarla Siber Saldırılar: Son 10 yılda Riskler ve Maliyetler raporu, siber saldırılarının sağlık sektöründe daha fazla olduğunu gösteriyor. Uluslararası alanda faaliyet gösteren Chubb, siber saldırılarla ilgili 10 yılı kapsayan verileri içeren rapor yayımladı. AA’nın derlediği verilere göre 2017 yılının Aralık ayından itibaren siber risklerin yüzde 20 gibi önemli bir oranı şirkette çalışan insanların hatalarının yol açtığı belirlenirken bu risklerin yüzde 28’lik payı ise bilgisayar korsanlığından kaynaklanıyor.

Siber saldırıya maruz kalan sektörlerin başında sağlık geliyor. Rapora göre sağlık sektörü yüzde 38’lik bir payla siber saldırıya maruz kalıyor. Kamu kurum ve kuruluşları, yüzde 2 oranıyla siber saldırıya en az maruz kalan grup oluyor. Sağlık sektöründe yaşanan siber saldırıların yüzde 36’sına çalışan hatası yol açıyor.

Siber saldırıların geniş yelpazede olduğunun altını çizen halka açık sabit kıymet ve sorumluluk sigortacısı Chubb’ın Türkiye Ülke Başkanı Emre Buğday, ülkemizde bu yılın ilk çeyreğindeki hacker saldırılarının 1,6 milyonu “nokta atışı” olduğunu belirtti.

“Biyolojik savaş ilan edebilirsiniz”

Sağlık sektörünün büyük bir saldırı altında olduğunu anlatan Buğday, kritik olarak nitelendirdiği sağlık verileriyle saldırı politikasının bile belirlenebileceğini ifade etti. Emre Buğday, “Hastanelerin veri tabanları ve müşteri bilgileri çok kritik. Kan grubunuz, genetik geçmişiniz gibi çok kritik bilgiler bunlar… Sağlık verilerini çaldıktan sonra bir ülkenin gen haritasını çıkararak biyolojik savaş ilan edebilirsiniz. Bir ülkeden çaldığınız sağlık verilerine göre saldırı politikaları bile geliştirebilirsiniz. İlaç sektöründe siber saldırılar yaşanıyor. İlaç şirketleri o formüllerini dijital ortamlarda saklıyor. Hackerler da bunu bildikleri için bu bilgileri çalmak için çok saldırı yapıyorlar.” ifadelerini kullandı.

Chubb Türkiye Ülke Başkanı Emre Buğday, kendi hesapları üzerinde yaptırdığı araştırmayla e-posta adresinin yedi farklı yerde kullanıldığını tespit ettiğini söyledi. Buğday, “100 trilyon civarında verinin Darkweb’de dolaştığı söyleniyor. Siber güvenlik konusunda çalıştığımız şirket, benim hesaplarım üzerinden yaptığı araştırmada, mail adresimin 7 farklı yerde kullanıldığını tespit etti ancak ne için kullandıklarını bilmiyoruz. Çoğu zaman bilgilerinizi ne için kullandıklarını sonuç ortaya çıkana kadar bilmiyorsunuz. İşin kötü tarafı da o… Bu alanda tamamen riskin sıfırlanması diye bir şey yok. Ortada bir risk varsa sigortacılıkta 3 şansınız var. İlk olarak, riski yok etmeye çalışırsınız mümkünse… Yok edemiyorsanız minimize edersiniz. Minimize ettiğiniz riski taşımak istemiyorsanız sigorta şirketine devredersiniz.” dedi.