Kategoriler
Gündem

Siber suçlular koronavirüse adapte oldu

Siber suçlularla mücadele tam gaz sürüyor! Covid-19 salgın hastalığına karşı çalışmaların sürdürüldüğü alanlardan birisi de dolandırıcılar oldu. Türkiye genelinde dolandırma çalışmalarında kâh polis olan, kâh savcı olan dolandırıcılar şimdide salgın hastalığa karşı uyum sürecine girdi.

Siber suçlular vatandaşı mağdur ediyor

Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı tarafından getirilen açıklamaya ilişkin dolandırıcıların uyum sürecini başarıyla tamamladıkları görülüyor. ‘Biz Bize Yeteriz Türkiye’m’ ve ‘Evde Kal’ gibi temalar üzerinden yola çıkan dolandırıcılar, açtıkları web siteler üzerinden dolandırmaya devam ediyor. Bu siteler aracılığıyla ücretsiz maske başvurusu yapıldığı ve ihtiyacı olana 1.000 TL nakit yardımında bulunulduğu başlıklarıyla vatandaş darbe üstüne darbe alıyor.

Banka ve kamu kuruluşlarının internet sitelerinde de taklitlerini yükselten dolandırıcıların, platformlar üzerinden sosyal medya reklamı yapmayı ihmal etmiyor. Söz konusu siteler aracılığıyla popülarite yakalayan dolandırıcılar, taklit ettikleri sitelerden edindikleri bilgiler ile içeriklerini dolduruyor. Bu sayede gönderdikleri mesaj ve e-Posta yazılarında uyum sağlandığı söylenebilir.

Vatandaş gördüğü manzara karşısında güven sağladığı taklit sitelere başvuru yapıyor. Özellikle kredi kartı bilgileri ya da kişisel verilerini aktaran kişilerin bir süre sonra dolandırıldığı ortaya çıkmakta. Güvenlik birimlerinin detay verdiği haberde sahte sitenin doğruluğunu test etmeniz isteniyor. Bilgilerini eksiksiz sisteme giren ve bu bilgilerin bilgisayar üzerinden diğer tarafa aktarılmasını sağlayan kişiler oldukça mağdur olabilir.

Suçluların verileri elde etmesiyle birlikte hesapta bulunan parayla işlem yaptıkları ya da daha kötüsü kredi çektiklerini belirten birimler; çıkan kredi borcu karşısında büyük sıkıntılar yaşanabileceğini hatırlatmakta. Bununla birlikte suç işleyen taraflar internet alışverişini kullanarak ürün siparişleri veriyor ve gelen faturalar mağdurlar tarafından ödenmek zorunda kalabiliyor.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ise vatandaşlara kısa ödenek başvurularında özellikle İŞKUR gibi önemli sitelere yönelmelerini istedi. Resmi hesabın onayına bakılmaksızın yapılan başvurularda hiçbir e-Posta ve SMS’e itibar etmemeleri özellikle uyarıldı. Ayrıca kişisel bilgiler resmi kaynaklar dışında üçüncü şahıslarla paylaşılmamalı.

Siber suçlarda yeni atılımlar yapan dolandırıcılar Bakanlık ve İŞKUR adlarını da sıkça kullanıyor ve resmi logolarını birebir taklit edebiliyorlar. Bakan Selçuk, bunun üzerine resmi kurumlar aracılığıyla net bir açıklama yapanlar dışındakilere itibar edilmemesi gerektiğini belirtti.

Siber suç oranlarında artış gözlemlendi

Covid-19 nedeniyle siber suçlarda artış görülürken, özellikle mağdur vatandaşın üstüne yeni borçlar yığılıyor. Mücadele kapsamında birimlerin toplamda 12 bin sitenin faaliyetine son verdiği ve bu sürecin mart-nisan ayları içerisinde yüzde 10 artış gösterdiği gözlemlenmekte. USOM (Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi) tarafından yılın ilk dört ayında toplamda 11 bin 831 web sitesinin işlevine son verildi. Bu rakam ise 2019 yılı içerisinde toplamda 20 bin 154 olarak görülmektedir.