Kategoriler
Gündem

Sıcak Gelişme: İran, İsrail ve BAE’yi vurmakla tehdit ettiği iddiası

İran, gece saatlerinde ABD askerlerinin konuşlandığı iki ayrı üsse saldırı gerçekleştirdi. İntikam saldırısı gerçekleştirdiği belirtilen İran, bu saldırıya karşı misilleme gelirse İsrail‘i ve BAE‘yi de vurmakla tehdit etti. 

İran Irak‘taki ABD üslerine füzeyle saldırdı. İran Devrim Muhafızları Ordusu, Irak‘ın Anbar ve Erbil şehirlerindeki ABD askerlerinin de konuşlandığı hava üslerine balistik füzeler aracılığıyla saldırdı. ABD yetkilileri saldırıları doğruladı. İran Devrim Muhafızları Ordusu, Irak‘ın Anbar vilayetinde ABD askerlerinin de konuşlu olduğu Ayn el-Esad üssüne balistik füzelerle saldırıda bulundu. Bölgeye 10 adet füzeyle saldırılırken kısa bir süre sonra İran, Erbil‘deki Harris Hava Üssüne de balistik füzelerle saldırdı. Ölü ve yaralı bilgisi verilmedi.

ABC News’ın aktardığı bilgilere göre Erbil‘e bir tane füze fırlatırken geriye kalan dört adet füze, hedefi ıskaladı.

Pentagon yetkilileri saldırının kaynağı hakkında hiçbir şüphe olmadığını, İran’ın saldırıyı hemen üstlendiğini kaydetti. Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada “Bu füzelerin İran’dan fırlatıldığı ve ABD askeri ve koalisyon personeline ev sahipliği yapan en az iki Irak askeri üssünü hedeflediği açıktır.” dedi.

Associated Press haber ajansının aktardığı bilgilere göre İran devlet televizyonu, gelişmelerin General Süleymani’nin öldürülmesine ilişkin intikam saldırısı olduğunu açıkladı. NBC News ise İran devlet televizyonunun bu açıklamayı yaptığını doğrulamadı. İddiaya göre İran devlet televizyonu, operasyonunun adını “Şehit Süleymani” olduğunu açıkladı. 

İran tehdit etti

ABD üslerine saldıran İran, bu saldırıya karşı ABD’den misilleme gelirse, İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri‘ni (BAE) vurmakla tehdit etti. ABD tarafından Irak’ta üst düzey generali öldürülen İran, İsrail’in Hayfa bölgesine ve Birleşik Arap Emirlikleri’ni Dubai şehrine ateş açmakla tehdit ettiği iddia edildi. 

İran devlet televizyonu, İran Devrim Muhafızları‘ndan bir komutanın “Füze saldırıları sadece ilk adımdı, ABD Başkanı Trump, ordularını bölgeden ve ulaşabileceğimiz yerlerden çekmeli” sözlerini aktardı.