Kategoriler
Emlak Haberleri

Sıfır konut satışları İstanbul’da düşme eğilimini korudu

Sıfır konut satışlarının sayıca tespitini yapılan İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul İstatistik Ofisi verileri, İstanbul’da oranların düştüğünü gösterdi. Geçtiğimiz ekim ayının Konut Satış İstatistiklerini paylaşan Ofis, İstanbul’da konut satışlarının yüzde 71,3’ünün ikinci el olduğunu kanıtladı. 22 bin 270 sayısına tekabül eden yüzde 71’lik kısma ilaveten, konut satışları yıllık bazda 8,9, aylık bazda ise 12,3 azalma yaşamıştır. Sıfır konut satışlarında azalan değerler yüzde 28,8’e ulaşırken, ikinci el konut satışlarındaki artış yüzde 2,6 oldu.

Sıfır konut satışlarının düşüşü verilere yansıdı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul İstatistik Ofisi verileri, İstanbul’da emlak piyasasını yeniden gözden geçiriyor. Yaptığı araştırmalar ve topladığı verilerle piyasada sözü geçen İstatistik Ofisi, Kasım 2020 Konut Piyasası İstanbul Ekonomi Bülteni’ni yayınladı. Yazıda İstanbul’un emlak durumunu değerlendirmeye alınırken, işlemler kategorilere çevrildi. Buna göre, ekim ayında 22 bin 270 konut satıldı. Konut satışlarında yıllık gerileme yüzde 8,9’a, aylık ise yüzde 12,3’e geldi. Türkiye genelinde düşüş eğilimini koruyan satışlar yıllık bazda 16,3’e tekabül etmiş, aylık bazda 12,3’ü bulmuştur. Satış değerleri tablosuna göz attığımızda sıfır konut satışlarının düşüşü, ikinci eli yükseltti.

İkinci el piyasayı ele geçiriyor

Sıfır konut satışlarının gerilemesi özellikle konut faizlerinin yükselişiyle devam etmektedir. Buna bağlı olarak ikinci elde satış grafikleri yükselme eğilimini sürdürüyor. Ekim ayında İstanbul’da konut satışlarının yüzde 71,3’ü ikinci el olmakla birlikte, yıllık bazdaki artış yüzde 2,6’yı buldu. Bu esnada sıfır konut satışlarının gerilemesi yüzde 28,8’e denk geldi. Aylık bazda ikinci el konuş satışları yüzde 13,3 azalma yaşarken, sıfır konutlarda oran yüzde 9,8 oldu. İstatistik verilerine bakarak, aynı dönem için azalmanın her iki kategoride de yaşandığını söyleyebiliriz.

İpotekli sıfır konut satışlarında gerileme

Ekim ayı verileri, toplam ipotekli konut satışlarının yıllık bazda yüzde 34,7 azaldığını gösterdi. İpotekli satışlarda gerçekleşen en yüksek azalış sıfır konutlara yansıdı. İkinci el satışlara döndüğümüzde bu oran yıllık 27,3 olarak karşımıza çıkıyor. Sıfır ipotekli satışlardaki azalma ise yüzde 49,5’tir. Türkiye geneline yeniden göz gezdirdiğimizde hem sıfır hem de ikinci el ipotekli satışların düşüşü yüzde 49’u bulmuştur.

Şişli satıştaki istikrarını kaybetti

Konut satışları, bir önceki yılın aynı ayına göre yalnızca 8 ilçede artış eğilimini sürdürdü. İstanbul’un geriye kalan diğer ilçelerinde satış oranları gerilemesini devam ettirmiştir. Konut satışlarında en fazla düşüş eğilimi gösteren ilçenin yüzde 49,7 ile Şişli olduğu belirtiliyor. Şişli’yi yüzde 29,4 ile Sarıyer, yüzde 24,7 ile Küçükçekmece, yüzde 23,8 ile Tuzla ve yüzde 23 ile Esenler takip etti.

Yabancılar döviz kurunu İstanbul’da değerlendirdi

Yabancı alıcılar, ekim ayında yaşanan dengesiz döviz kuruna karşı İstanbul’da konut satın alma eğilimini korudu. Yıllık bazda yüzde 20,3’ü bulan artış, Türkiye genelinde yüzde 23,1 oldu. Eylül ayına oranla artışın yalnızca İstanbul’da yüzde 3,7 olduğu açıklanırken, Türkiye’de toplam satışlar aynı seviyede ilerlemiştir.

Sıfır konut fiyatları yüzde 30’a çıktı

Eylül ayı verilerince sıfır konutlardaki fiyat endeksi yüzde 30’a erişti. Bu değer ikinci el tablosunda yüzde 26 kadar artış yaşamıştır. Türkiye geneline bakıldığında sıfır konutlarda yüzde 28, ikinci el konutlarda ise yüzde 27’lik bir artış tespit edildi. Yapı ruhsatı konusunda İstanbul 2020 Ocak-Eylül dönemi arasında yapı ruhsatını belediyelerden sağlayan bina sayısı yüzde 42,7’ye çıktı. Yapılardan yüzde 90,1’i ikamet amaçlı binalardan oluşmaktadır. Yine aynı süreçte Türkiye genelindeki yapı ruhsat artışı yüzde 73,7 olarak bildirilmiştir. Yapı ruhsatı verilen binaların yüzölçümünde yıllık artışın yüzde 34,7’yi bulduğunu gösteren veriler; bu yapıların yüzde 48,6’sını konut, yüzde 21,3’unu konut dışı ve yüzde 29,5’ini ortak alan olarak kayıtlara geçirdi.

Bina değeri 3,09 milyon TL’yi buldu

Eylül ayında ikamet amaçlı yapı ruhsatı verilen bina sayısında değer artışı yıllık olarak yüzde 11,9 artış yaşayarak 3,09 milyon TL oldu. Yapı başına düşen değer bir daireli binalarda 2019’un yıl ortalamasına kıyasla yüzde 16 artış yakaladı. İki dairelerde bu oran yüzde 14,9 azalma eğilimine geçti. En yüksek artışın yüzde 23,1 ile üç ve daha fazla daireli binalarda olduğu görülüyor. Türkiye geneli, yine aynı dönemde ikamet amaçlı bina değerini yüzde 5,3 azaltarak, 1,72 milyon TL’den gerçekleştirmiştir.