Kategoriler
Ekonomi Gündem

Sivas’taki 18 bin konutun önü açıldı… Bütün sektörler canlanacak!

Sivas Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Eken, Sivas’ta satışa hazır 18 bin konutun bulunduğunu, kamu bankalarının konut kredisindeki faiz oranlarını indirmesi üzerine Sivas’ta atıl duran 18 bin konutun satışının önü açıldığını dile getirdi.

“Türkiye’de 4 yıllık konut fazlalığı var” ifadesiyle gayrimenkul sektörünün iki yıldır daralmada olduğunu vurgulayan Eken, sözlerini “Sivas’ta 18 bin konut var. Müteahhit arkadaşlarımızın ellerindeki konutları eritmeleri için bir mucize olması lazım. Faizlerde indirime gidilmesi lazım, inşaat maliyetlerinin düşmesi lazım. İnşaat maliyetleri yükselince daire fiyatları yükseldi, faizler arttı ve satışlar durdu.” şeklinde sürdürdü.

Mucize gerçekleşti

Merkez Bankasının hamlelerinden sonra döviz kuru düşüş yaşadı. Ardından kamu bankaları konut kredisi faiz oranını yüzde 99 oranını düşürürken 180 aya varana kadar vade seçenekleri sağladı. Piyasadaki bu gelişmeler, birçok sektör kolunda heyecan yarattı.

Elindeki daireleri satamayan müteahhitlerin anlaşma yaptıkları arsa alanı sahipleriyle mahkemelik olduklarını aktaran Mustafa Eken, kamu bankalarının konut kredisindeki faiz oranlarını yüzde 1 puanının altına düşürüp vade sayısını yükseltmesi hakkında konuştu. STSO‘nun yaptığı yazılı açıklamaya göre, kamu bankalarının faiz oranları ile ilgili kararı, sektörde mutlulukla karşılandı. Önümüzdeki dönemde konut kredisi faiz oranlarını özel bankaların da düşüreceğini söyleyen STSO Yönetim Kurulu Başkanı, kamu bankalarının ise kredi faiz oranlarını daha da düşüreceğini kaydetti.

Bütün sektörler canlanacak

Durgunluk sürecinin yarattığı konut fazlalığına da dikkat çeken Mustafa Eken, ayırca, kış aylarına girerken sektörün canlanma yaşayacağını, bu canlanmanın etkisiyle 2020 yılına ait olacak inşaatların önünün açılacağını dile getirirken “Bu elimizdeki konut fazlalıklarını eritmek için bir formüldü. İnşaat sezonu açıldığı zaman takdir edersiniz ki bütün sektörler açılmış olacak. Bu zor günleri hep beraber geçiriyoruz ve atlatmaya da devam edeceğiz. Her zaman söylüyoruz iri olacağız, diri olacağız, birbirimize ülkemize sahip çıkacağız.” sözlerini söyledi.