Kategoriler
Gündem

Sokağa çıkma yasağı sonrası muafiyet listesi

İçişleri Bakanlığı tarafından dün gece aniden duyurulan iki günlük sokağa çıkma yasağı bu gece itibariyle başlıyor. Koronavirüs (covid-19) salgın hastalığıyla mücadele kapsamında Türkiye sınırları içerisindeki 31 ilde kararlaştırılan yasağın; 12 Nisan saat 24.00’da bitmesi kararlaştırıldı. Bu süre içerisinde polis ekiplerinin yoğun olarak çalışacağı vatandaşa duyuruldu. 

31 il arasında hangilerine yasak uygulandı?

İçişleri Bakanlığı’nın 81 il valiliğine gönderdiği genelge içeriğinde, koronavirüsle mücadale kapsamı genişletilmiş; sosyal izolasyonu sağlama, sosyal mesafeyi koruma ve vaka sayısındaki artışı engellemek amacıyla hayata geçirilen yeni tedbirler maddelere eklenmiştir. Alınan yeni tedbirler arasına Büyükşehir sınıfından sayılan 30 il ile Zonguldak için 15 gün süreyle şehir giriş ve çıkışlarına yasak getirildi.

Tüm bu tedbirlere eklenen yasağın aniden 2 gün süreyle ilan edilmesi vatandaşa şaşkınlık yaşattı. Dün gece duyurulan karar neticesinde birçok kişi açık marketlere akın ederek zaruri ihtiyaçlarını temin etti.

10 Nisan saat 00:00 itibariyle başlanan sokağa çıkma yasağı 12 Nisan 00:00’a kadar sürmesi bekleniyor. Bu süreç içerisinde 31 ile gelen yasağa karşı vatandaşlar dikkatli olmalılar. Yasağa tabi olan iller; Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Eskişehir, Erzurum, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Ordu, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon, Van ve Zonguldak il sınırları içerisinde yasaktan etkilenen 31 il olarak belirtilmiştir.

Sokağa çıkma yasağı süresince muaf tutulanlar

81 il valiliğine gönderilen genelde kapsamında, ekmek üretimi sağlayan fırın ve unlu mamül ruhsatlı iş yerleri, sağlık ürünleri ve tıbbi malzeme teminin yapıldığı iş yerleri, kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşları, eczaneler, huzurevi, yaşlı bakım evleri, rehabilitasyon merkezleri, acil çağrı merkezleri vb. zaruri kamu kurum ve kuruluşları, kaymakam veya valilikler  tarafından belirlenecek akaryakıt istasyonları, doğal gaz, elektrik, petrol sektörünü yürüten büyük tesis ve işletmeler, veterinerler, kargolar, dağıtım işinde çalışan şirketler, PTT, hayvan barınakları, çiftlikler ve bakım merkezleri işlerine kaldığı yerden devam edecekler.

Sokağa çıkma yasağı süresince muaf tutulması beklenen kişiler; açık iş yeri çalışanları, işletme ve kurumlarda yönetici statüsünde bulunanlar, personeller ve görevli çalışanlar, cenaze defin gerçekleştirmek için birinci derece yakınlar, elektrik, su, doğalgaz, telekomünikasyon vb. başlıca hizmet çalışanlarının gelişecek arıza ve uğranacak herhangi sekteye karşı çalışmaları, gazete, radyo ve televizyon kuruluşlarında çalışma hayatı olanlar, yaşlı, bakımevi ve huzurevlerinde çalışanlar, aynı zamanda rehabilitasyon merkezi görevlileri ile çocuk evlerinde görev alanlar, PTT, kargo ve su dağıtım hizmeti sağlayanlar, demirçelik ve cam sektörü gibi önemli sektörlerde bulunan işyeri çalışanları, fırın, soğuk hava deposu gibi ihtiyaçlarda ilk sırada yer alan kişiler, tarım ve hayvancılık ürünlerinin üretiminde yer alan görevliler, fırınlarda ekmek dağıtımını üstlenen personel araçlar ve çalışanlar, Kızılay bünyesinde kan ve plazma bağışı için randevusu bulunan gönüllüler yasaktan muaf tutulacaktır.

Aynı zamanda TBMM çalışanları, kamu düzenleme ve güvenliğini sağlayan başlıca görevlilerin işlerine kaldığı yerden devam edeceği duyuruldu. Acil çağrı merkezi çalışanları da başlıca muaf kişilerden tutulmaktadır.