Kategoriler
Gündem

Son Dakika: “ABD’den mektup aldık, bölgeden ayrılacaklar”

İran medyası, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Kuveyt Savunma Bakanlığının ABD’den mektup aldığını belirtti. Mektupta ABD birliklerinin tamamının ABD askeri üs komutanından üç gün içinde ayrılacağı yer aldığı iddia edildi.

 

 

İran’da yolcu uçağı düştü: 176 ölü

İran’da Ukrayna Havayolları‘na ait uçak düştü. Uçakta 176 kişi yaşımını yitirirken Havayolları, Tahran’a olan bütün uçuşları iptal etti. Ukrayna’da görev alan İran büyükelçiliği, uçağın motor arızası sebebiyle düştüğünü açıklasa da daha sonra bu iddiasını değiştirerek uçağın düşme nedeninin henüz belirlenemediğini öne sürdü. Büyükelçilik, bir önceki açıklamalarının resmî olmadığını yapılan açıklamada motor arızası sebebinin konuya dahil edilmediğini, ayrıca, uçağın düşüş sebebinin incelendiğini açıkladı.

Tahran’ın yakınlarında bulunan Humeyni Havalimanı’ndan kalkan Boeing 737 model uçağın havalandıktan kısa bir süre son düştüğü bildirildi. İran devlet televizyonu, Kiev’e gitmek üzere havalanan uçak, kısa bir süre sonra düşerken kazada kurtulan olmadı.

“En iyi ve en yeni uçaklardan biriydi”

Kazanın muhtemel sebeplerinin açığa çıkartılması için her türlü çalışmaların yapılacağı belirtilen açıklamada Ukrayna Havayolları, uçağın teknik bakımının henüz 6 Ocak’ta yapıldığına dikkat çekti. Havayolları, ayrıca, pilotların da çok tecrübeli olduklarını kaydetti. 

Uçağa füze atıldığı iddiası da yalanlandı. İran Ulaştırma ve Şehircilik Bakanlığı Bilgi ve İletişim Merkezi Başkanı Kasım Biniyaz  “Uçak, füzeyle vurulmuş olsaydı havada patlardı ancak kaza motorun ateş alması ve pilotun kontrolü sağlamada başarısız olması nedeniyle yaşandı.” dedi.

Koordineli çalışılacak

İran Acil Yardım Kurumu Başkanı Pir Hüseyin Kulivend, uçaktaki 147 kişinin İran vatandaşı olduğunu kaydetti. Tahran Kriz Yönetimi Müdürü Mansur Derecati ise uçağın kara kutusunun güvenlik güçlerine teslim edildiğini bildirdi.

Ukrayna Dışişleri Bakanı ile İran Dışişleri Bakanı’nın görüştüğü duyuruldu. Buna göre uçak kazasının soruşturulmasında koordineli çalışılacak.