Kategoriler
Gündem Koronavirüs Sağlık SonDakika

Son Dakika: Bakan Koca salgında sona yaklaşıldığını söyledi

“Son kritik ayları yaşıyor olabiliriz.” diyen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yılın sonuna kadar aşı çalışmalarında sonuç alınacağına yönelik dünyanın hemfikir olduğunu kaydetti. Önümüzdeki ayları son viraj olarak nitelendiren Bakan Koca, özellikle bu dönemde yakalanmamaya dikkat etme çağrısında bulundu.

İngiltere, almanya ve Çin’deki aşı çalışmalarının üçüncü fazda olduğunu söyleyen Bakan Fahrettin Koca, “en erken uygulama için tedarik çalışmalarını başlattık.” dedi. Aşının tedavi yöntemi olmadığını, hastalıktan korunma yolu olduğunu dile getiren Sağlık Bakanı yurttaşlara “Tedbirlere sarılma” çağrısında bulundu.

“Baştakinden daha zor dönemdeyiz.”

Çin’in aşısı Hacettepe Üniversitesinde, denenmeye başlandı.

“Baştakinden daha zor dönemdeyiz.” diyen Fahrettin Koca, bilimsel gelişmelere göre salgında sona yaklaşıldığını da dile getirdi. Salgınla başarıyla mücadelesi için tedbir çağrısında bulunan Koca, salgının dünya genelinde tırmanışta olduğunu söyledi.

“Sona yaklaşan bir salgın” Salgının yol açtığı belirsizliğin geçici olduğunu dile getiren Bakan Koca, tedbir çağrısını sık sık yineledi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ” Salgının toplumu zayıf düşürmesine izin vermeyelim.” dedi. Bakan Koca, ayrıca, tedbirlerle doktorlara destek olma çağrısında bulundu.

Diyarbakır, Konya, Van, Şanlıurfa, Batman gibi illerde sağlık yatırımlarının arttırdıklarını ve yatak kapasitelerinin yükseltildiğini belirtti.

Akıllı bileklik uygulamasını geliştirdi

“HES mobil uygulamasının indirilmediği telefon kalmamalıdır.” diyen Koca, uygulamayı “risk yönetim rehberi” olarak nitelendirerek herkesi bu uygulamayı indirmeye davet etti. Karantina koşullarına uyulup uyulmadığını da bu uygulamadan kontrol edildiğini, izole olması gereken kişilerin dışarı çıkmasının bu uygulama sayesinde önlendiğini.

Bakan Koca, bununla ilgili akıllı bileklik uygulamalarını da hayata geçirileceğini söyledi.

Gribe dikkat!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, salgınla mücadelede başarıların ve başarısızlıkların olduğunu dile geetirdi. “Kısıt günleri bize kalkan oldu.” diyen Bakan Koca, bocalama yaşandığını ancak bu durumun aşıldığını; bayram, düğün gibi olayların ardındaki bulaş yükselişini bocalama olarak değerlendirdi. Sağlık Bakanı “Bu günler geride kalıyor.” dedi. “Grip vakaları salgın açısından çok sakıncalıdır.” diyen Koca, koronavirüs ile gribin aynı şekilde bulaştığını söyleyerek tedbirlere uyulmadığı takdirde Kovid-19’un grip gibi yayılabileceğini dile getirdi.

Ankara’daki yatak doluluk oranı

Fahrettin Koca, Ankara’daki hastanelerde yatak doluluk oranının yüzde 52,9 yoğun bakım doluluk oranının yüzde 64,8; solunum desteğine bağlı yatak doluluk oranının yüzde 28,1 seviyesinde olduğunu kaydetti.

Aşıda durum ne? Rusya’dan aşı alınacak mı? Sokağa çıkma yasağı gelecek mi?