Kategoriler
Dünya Güncel Sağlık SonDakika

SON DAKİKA: Rusya aşıyı onayladı! Kovid-19 aşısının yan etkileri

Vladimir Vladimiroviç Putin, bu sabah, Kovid-19 aşısının onaylandığını duyurdu. Ülkenin resmî haber ajansında; aşının uzun süre bağışıklık sağladığı ve aşıdan sonra kişilerde dış belirtilere rastlanmadığı bildirildi.

Aşının onay süresi, 1 Ocak’a kadar. Önce sağlık çalışanlarını aşılanması yeni yıldan itibaren aşının sivil dolaşıma sürülmesi planlanıyor.

Aşının gerekli tüm kontrollerinin yapıldığını bildiren Rusya Devlet Başkanı Vladimir Vladimiroviç Putin, aşının deneklerinden birinin kızı olduğunu, kızına aşı yapıldıktan sonra ateşinin 38 dereceye yükseldiğini, ertesi gün de 37 dereceye düştüğünü dile getirdi.

Rusya Devlet Başkanı, aşının ikinci kez enjekte edilmesiyle bu sıcaklığın biraz daha yükseldiğini ancak tekrar düştüğünü belirterek aşının iyi hissettirdiğini kaydetti. Devlet Başkanı Putin, aşının puanının yüksek olduğunu vurguladı.

“Umarım yakın bir gelecekte başlayabiliriz”

Büyük kitlelere yönelik aşamalara “Umarım yakın bir gelecekte başlayabiliriz.” diyen Vladimir Vladimiroviç Putin, aşı üzerine çalışan tüm uzmanları tebrik ettiğini söyledi. Aşının öncelikle sağlık çalışanlarına uygulamayı planladıklarını belirten Başkan Yardımcısı Tatiana Golikova, bu çalışmalara ağustosun sonu ve eylül ayı arasında başlamayı planladıklarını dile getirdi.

Golikova, aşının 1 Ocak’a kadar kayıt aldığını, bu tarihten sonra söz konusu aşının sivil dolaşıma girebileceğini dile getirdi. Devlet Başkanı Putin, aşının Gamalei Merkezi ve Greenograd Binnofarm tarafından üretileceğini belirterek aşının üretimi ve geliştirilmesindeki finansmanının Rusya Doğrudan Yatırım Fonu tarafından sağlandığını aktardı.

Bölgelere toplu olarak gönderilmeye hazır

Gamalei tarafından geliştirilen aşıdan yaklaşık 1,5 milyon doz üretilebileceği belirtildi.

Rusya’nın resmî haber ajansı Ria Novosti, Binnofarm İlaç Fabrikası’nın açıklamasında söz konusu aşının ilk kısmının Rusya’nın farklı bölgelerine gönderilebileceğinin hatta gönderilmeye hazır olduğunun bildirildiğini aktardı.

Rusya’da koronavirüs

Bugün, sabah, 4 bin 945 kişiye daha Kovid-19 tanısı konulduğu belirtildi. Ülkedeki toplam vaka sayısı 897 bin 599’a ulaştı. Ülkede yapılan test sayısı da 31 milyon. Rusya’da 15 bin 131 kişi, virüs nedeniyle yaşamını yitirdi. İyileşenlerin sayısı ise 703 bin 175.

Taşınmaz Haber