Kategoriler
Proje Haberleri Toki Haberleri

Sosyal konut projesi için öne çıkan Elbistan’da ÇED süreci tamamlandı

Sosyal konut projeleriyle son dönemde öne çıkan Türkiye, Elbistan’da yürüttüğü ÇED sürecini tamamladı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), Elbistan’da 616 konut ve 9 dükkanın inşası için ilk aşamadan geçti. Yapılan açıklamaya göre, inşaat alanının altyapı ve çevre düzenleme projesi için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) kararı ‘gerekli değildir’ oldu.

Sosyal konut projesi için yeni kararlar

Hükümetin son dönemlerde ağırlık kazandırdığı sosyal konut projeleri takdir görmeye devam ediyor. Kahramanmaraş’ın Elbistan bölgesinde başlatılan sosyal konut projesi için ilk aşama tamamlandı. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nın (TOKİ) yapmış olduğu açıklamada, 616 konut, 9 dükkan, 1 cami ve altyapı ile çevre düzenlemesi için düzenlenmesi beklenen ihalenin 30 Eylül 2020 tarihinde gerçekleştirileceği bilgisi verildi.

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), ilçeye bağlı olan Karaelbistan Mahallesi’nde yatılı bölge okulunun üst tarafında kalan 6 parsele inşa edilmesi beklenen proje için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecine girdiğini duyurdu. Ancak ihale öncesinde Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecinin başlatıldığı bölge üzerinde ‘gerekli değildir’ kararı çıktı.

Projenin toplam maliyeti 67 milyon TL

Sosyal konut projesi kapsamında Elbistan’da devam ettirilen çalışmalar tasarım planlarını öne çıkarıyor. TOKİ’nin vermiş olduğu karar doğrultusunda geliştirilmesi beklenen konut projesinde 2+1 ve 3+1 dairelere yer verilecek. Depreme dayanıklılığı bakımından üst seviyeleri bulması beklenen konutların mahalle kültürünü yaşatması bekleniyor. Yatay mimari üzerinden hayat bulmasına karar verilen konutlar için projede toplam maliyet 67 milyon TL’yi buldu.

ÇED süreci tamamlandı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın başlatmış olduğu Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecinin sonuna gelindi. Karaelbistan Mahallesi üzerindeki 110 dönüm alan üzerinde yükselmesi planlanan konutlar için alınan karar, ‘gerekli değildir’ oldu. Bakanlığın internet sitesi üzerinden yapılan duyuruda, toplamda 2 bin 400 birey için yeni yaşam alanı oluşturulacak.

Konutların yapımına başlanmadan önce ÇED sürecinin tamamlandığı bilgisi; “Elbistan ilçesi Karaelistan Mahallesi, 147/1- 148/1- 151/1- 153/1- 156/1 parseller mevkiindeki Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından yapılması planlanan 616 adet konut, 9 dükkan inşaatları ile altyapı ve çevre düzenlemesi projesi ile ilgili olarak bakanlığımıza sunulan PTD dosyası incelenmiş ve değerlendirilmiştir. ÇED Yönetmeliği’nin 17.maddesi gereğince ‘çevresel etki değerlendirmesi gerekli değildir’ kararı verilmiştir.” şeklinde duyurusu yapıldı.