Kategoriler
Ekonomi Gündem

Starbucks şubelerinin yarısından fazlası kapatıldı

Çin’den yayıldığı belirtilen ve en az 132 kişinin yaşamını yitirmesine yol açtığı aktarılan koronavirüsün paniğe yol açmasıyla beraber ülkeler çeşitli önlemler almaya başladı. Çin’deki ilk şubesini 1999 yılının ocak ayında Pekin’de açan Starbucks, personellerini korumak ve hükûmetin virüs salgınını kontrol altına alma çalışmalarına destek olmak için Çin’deki şubelerinin yarısından fazlasını kapattı.

Uluslararası alanda faaliyet gösteren diğer şirketler ise salgınla ilgili gelişmeleri takip ediyor. Ülkede yaklaşın 4 bin 300 adet şubesi bulunan Starbucks, hızla büyüyen salgının finansal performansını etkileyeceği uyarısında bulunurken Şirketin ABD’den sonraki en büyük pazarını Çin’de tutuyor.

Starbucks Coffee Şirketinin İcra Kurulu Başkanı Kevin Johnson, Firmanın “çok dinamik bir süreçten” geçtiğini kaydetti. Şirket yetkililerine göre; ilk çeyrekte beklenenden daha iyi performans sergilediği için Firmanın yıllık kâr tahminlerini revize etmeyi planlandığını belirtirken salgın nedeniyle bu plandan vazgeçildi.

Starbucks‘ın büyüme hedeflerinin başında Çin gelirken koronavirüs salgını, ülkedeki diğer küresel firmaları da zora soktu. Starbucks, küresel ölçekteki satışlarının yüzde 10’unu Çin’de yapıyor.

Apple‘dan virüs önlemi

Küresel şirketler, Çin’deki salgından dolayı endişeliyken Apple‘ın üst düzey yetkilisi konuyla ilişkin gelişmeleri yakından takip ettiklerini dile getirdi. Apple, Çin’de yer alan mağazalarındaki çalışma saatlerini azalttı. Çalışanlarına ise seyahat kısıtlaması getirdi. Apple‘a üretim yapan fabrikalar ise beklenilenden daha uzun süre kapalı kaldı.

Virüsten otomotiv sektörü de nasibini aldı. Otomotiv firmaları, Çin’deki çalışanlarını tahliye etmeye başladı. Çin merkezli firma olan Toyota, Çin’deki fabrikalarının 9 Şubat’a kadar kapalı kalacağını bildirdi. Toyota‘nın fabrikaları Çin’in kuzeyindeki Tianjin kentinde ve Çin’in güneyinde yer alan Guangdong eyaletinde bulunuyor.

Dünya Sağlık Örgütü hareke geçti

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) acil toplanma kararı aldı. DSÖ tarafından yapılan açıklamada “Virüs sadece Çin için değil tüm dünya için sorun. Koronavirüs 15 ülkeye yayıldı ama tüm dünya alarmda olmalı.” ifadeleri kullanılırken Örgütün yarın toplanacağı bildirildi.