Kategoriler
Koronavirüs Sağlık

Şubata kadar 50 milyon doz alınacak… Bakan Koca açıkladı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulunun toplantısının ardından kameralar karşısına geçti. Kamuoyuna açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Koca, bugüne kadar semptomsuz ve hafif vakaların tabloda yer almadığını belirtti. Sağlık Bakanı, yarınki tablodan itibaren hem hasta sayısının hem de vaka sayısının tabloda yer alacağını kaydetti.

Tablodaki hasta ve ölüm verilerini doğru verdiklerini belirten Bakan Fahrettin Koca, yeni vaka sayısının 28 bin 351 kişi olduğunu kaydetti.

Şubata kadar 50 milyon doz

Bakan Koca, yarınki tablodan itibaren hafif ve semptomsuz vakaların da koronavirüs tablosuna yer alacağını bildirirken Çin’in Sinovac aşısıyla ilişkin anlaşmaya da değindi.

Sağlık Bakanı, şubat ayına kadar Çin’den 50 milyon dozluk Kovid-19 aşısı için anlaşıldığını kaydederek bu dozun yükselebileceğine işaret etti. Fahrettin Koca, BionTech ve Pfizer’ın aşısının yanı sıra Rusya’nın Sputnik V aşısını da takip ettiklerini dile getirdi.

Yerli aşı nisana kadar hazır

Türkiye’de 16 adet aşının geliştirildiğine de değinen Koca, Erciyes Üniversitesi tarafından geliştirilen aşının nisan ayına kadar kullanıma sunulacağını kaydetti. Aday aşının 44 kişiye uygulandığını dile getiren Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, aşının uygulandığı kişilerde ciddi bir yan etkinin görülmediğini de belirtti.

Fahiş fiyatlara lisans iptali

Öte yandan Sağlık Bakanı Koca, fahiş fiyatla PCR testi yapan sağlık kuruluşlarına karşı çıkarılan genelgeye de değindi. Sağlık Bakanı, 250 Türk lirasının üzerinde Kovid-19 testinin yapılmasının yasak olduğunu ve ücret iadesinin yanı sıra fahiş ücret sunan kuruluşun lisansının da iptal edileceğini dile getirdi.

Bakan Fahrettin Koca, böyle durumla karşılaşan yurttaşlara Sağlık Bakanlığına şikâyet etme çağrısında bulundu.

İzmir depreminden sonra vaka artışı

Bakan Koca, İzmir’deki depremin ardından beklenildiği gibi il genelindeki vakaların ciddi bir şekilde arttığını ve burada yaşayan yurttaşların tedbirlerde çok daha dikkatli olması gerektiğini dile getirdi.