Kategoriler
Emlak Haberleri

Sudanlı mağdurlar sel felaketinden sonra yeniden konut sahibi oldu

Sudanlı mağdurlar için yardım çağrısında bulunan Türk Kızılay ile Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, sivil toplum kuruluşlarıyla beraber kalıcı konut çözümlerine imza attı. Geçtiğimiz yıl Sudan’da meydana gelen selden sonra evsiz kalanlar için harekete geçen Türkiye, selzedeler için inşaat çalışmalarına başlayacaklarını duyurmuştu. Bölgede hızla yükselen konutların yeni yaşam alanları kazandırdığı bilgisi verilirken, nihayet beklenen teslimler gerçekleştirildi.

Sudanlı mağdurlar çadır hayatına son veriyor

Geçtiğimiz yıl Sudan’ın başkentinde meydana gelen sel felaketi Ceyli bölgesindeki Ebu Salah köyünü yıkıp geçmişti. Evsiz kalan Sudanlı mağdurlar için harekete geçen Türk yetkililer, Türk Kızılay ile Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca yeni bir girişime imza attı. Sivil toplum kuruluşlarıyla el ele verilen süreçte 24 Ekim 2019’da beklenen inşaat çalışmaları başlatılmıştır. Yoğun çalışmaların ardından teslimleri yapmak için bölgede buluşan Türkiye’nin Hartum Büyükelçisi İrfan Neziroğlu, Türk Kızılay Genel Müdürü İbrahim Altan ve Sudan Kızılayı Genel Sekreteri Afaf Ahmed Yahya aracılığıyla konutlar hak sahiplerini buldu.

Törenin Kuran-ı Kerim tilavetiyle başladığını belirten Anadolu Haber Ajansı, törende açılış konuşmasını yürüten kişinin Büyükelçi Neziroğlu olduğu bilgisini vermiştir. Konuşmada geçtiğimiz yıl bölgeye ziyarette bulunan Türk Kızılay Genel Müdürü Altan’ın görüşlerine yer veren Neziroğlu, durumun oldukça kötü olduğunun altını çiziyor. Ancak Türk Kızılay ile koordine bir biçimde harekete geçen diğer kurum ve kuruluşlar bölgede büyük çaptaki çalışmaları başlattı. Bağış kampanyasının özellikle sel felaketinden sonra ülkeye geri dönenen Genel Müdür Altan aracılığıyla başlatıldığını belirten Neziroğlu, “Allah’a şükürler olsun verdiğimiz sözü yerine getirdik” açıklamasında bulundu.

Sivil toplum kuruluşlarının katkısı yadsınamaz

Büyükelçi tarafından tören sırasında Sudanlı mağdurlar için daima destek olmaya devam edecekleri vurgulandı. Neziroğlu, “Sel felaketinden hemen önce Ramazan ve Kurban bayramlarında kardeşlerin es geçilmediği pek çok süreç yaşanmıştır. Türkiye’den yapılan yardımlar bundan sonrada devam edecek ve aramızdaki güçlü bağın tarihten oluştuğu unutulmayacaktır. Bütün imkanlarımızla sizlere yardımcı olmaya devam edeceğiz inşallah.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

Bağış sürecini başlatan Türk Kızılay Genel Müdürü Altan, törende açıklamasını büyükelçiden sonraya saklamıştır. Yaptığı açıklamada geçen sene 8 Eylül’de yardımların bölge halkına ulaştırıldığının altı çizildi. Sudan büyükelçisinin de katkılarıyla yapılan yönlendirmeler Sudan Kızılayı ile Türk Kızılayı’nın birleşmesine neden oldu. Başarılı koordinasyon etkisi hem muhtaçlara insani yardımların ulaşmasında rol oynamış hem de kalkınma ve mesleki eğitim çalışmalarının gerçekleşmesini sağlamıştır. Yapılan gelişim çalışmalarının genişlemesi için sözler veren Altan, TİKA kapsamında birçok insanın eğitime ulaşabileceğini söyledi. Oluşturulan merkez sayesinde pek çok imkan Sudan halkı için kullanılacak.

Altan’dan sonra konuşma sırasını devralan Sudan Kızılayı Genel Sekreteri Afaf Ahmed Yahya ise, Türk Kızılayı’nın büyük bir partner olduğunu söylüyor. Kuran’ı Kerim’den sözlere yer veren Yahya, “Allah’ın ipine sımsıkı sarılın ve ayrılmayın” açıklaması ile konuşmasının çarpıcı kısmını oluşturdu. Ayetteki gibi Türkiye ile birleştikleri konusuna değinen Yahya, ortaklığın herkese hayırlı olmasını diliyor.

Bölge halkı Türk yetkililerden memnun

Selzedelerden yalnızca birisi olan Rimaz Halil İbrahim, geçtiğimiz yıl bölgede gerçekleşen selin ardından evlerinin tamamen kullanılamaz hale geldiğini söyledi. Can kaybı olmadığı için şükreden İbrahim, Türk STK’ların sel felaketinin hemen sonrasında bölgeye geldiklerinden bahsediyor. Burada Türkiye’nin Hartum Büyükelçi İrfan Neziroğlu’nun eşlik ettiği Türk kardeşlerine kendi ve köylüler adına teşekkürlerini ileten selzede, sözlerin yerine getirildiğini belirtti. Son olarak, “Allah onlardan razı olsun” sözleriyle sevinçlerini paylaşan İbrahim’e bir diğer selzede Ahmed Tayyip Muhammed eşlik etmiştir.

Ahmed Tayyip Muhammed isimli Sudanlı, “Allah, dost ülke Türkiye ve halkının bereketini arttırsın” açıklamasında bulundu. Konuşmasının devamında yardım çağrısını başlatan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkürlerini ileten Muhammed, çadır yaşamından kurtuldukları için oldukça memnun.