Kategoriler
Gündem

Sur Yapı pandemiye rağmen gelirini 2,5 kat artırdı…

Sur Yapı, uluslararası derecelendirme kuruluşu JCFR-Eurasia Rating ise Markayı ulusal yatırım yapılabilir kategorisinde değerlendirdi. Desteklenme Notu ise 2. Bu seviyenin de yeterli olduğu kaydedildi.

Kuruluşun Firmaya verdiği Ortaklardan Bağımsızlık Notu ise B olarak kaydedildi.

Koronavirüs salgını sürecinde gerçekleştirilen ödeme kampanyasında konut satışları artarken Firma, haziran ve ağustos ayları arasında; geçen yılın aynı dönemine göre gelirini yaklaşık 2,5 kat arttırdı. Ayrıca, yılın ilk 8 ayında da geçen yılın aynı dönemine göre satış cirosunu önemli ölçüde yükseltti.

Uluslararası çapta faaliyet gösteren derecelendirme kuruluşu JCR-Eurasia Rating, “Sur Yapı Endüstri Sanayi ve Ticaret A.Ş. Gayrimenkul Geliştirme ve Enerji Şirketleri”ni  ulusal yatırım yapılabilir kategorisinde değerlendirdi.

Elmas ailesi tarafından kontrol edilen Marka; Uzun Vadeli Ulusal Notu A- (Trk), Kısa Vadeli Ulusal Notu da A-1 (Trk) olarak değerlendirildi. Gayrimenkul sektörü ise haziran, temmuz ve ağustos aylarındaki kampanyalardan rekor satış adedi ve rekor ciro elde etti.

Sur Yapı Antalya’dan 10 milyar TL’lik ciro

Öte yandan Avrupa’nın en büyük kentsel dönüşüm projesi olduğu belirtilen ve üç farklı etaptan oluşan Sur Yapı Antalya projesinde, Firmanın payı olan 13 bin 500 adet bağımsız birimin satılmasıyla beraber elde edilen cironun 10 milyar liraya ulaşması bekleniyor. JCFR-Eurasia Rating tarafından sunulan raporda Elmas ailesinin ortaklık yapısındaki kontrolü elinde tuttuğu; ailenin grup şirketine yönelik etkili finansal ve operasyonel destek sunma konusunda istek ile deneyime sahip olduğu kaydedildi.

Raporda, bu kapsamda Firmanın Desteklenme Notu’nun 2 olarak derecelendirildi. Bu derecenin ise yeterli seviyede olduğu belirtildi.

Piyasadaki etkinliğini koruyacak altyapıya sahip

Öte yandan Sur Yapı şirketinin “…aktif büyüklüğü, öz kaynak seviyesi, büyüme oranları, karlılık oranları, aktif kalitesi, pazar çeşitliliği, güçlü marka algısı ile sektördeki konumu, örgütsel gelişimi ve devam eden proje büyüklükleri dikkate alındığında, piyasadaki etkinliğini koruması ve makroekonomik göstergelerin güven aralığında devam etmesi durumunda üstlendiği yükümlülükleri yönetebilecek altyapıya ulaştığı düşünülmektedir.” gerekçesiyle Ortaklardan Bağımsızlık Notu ise B olarak değerlendirildi.

Firma yabancı kaynak ihtiyacını azaltıyor

“Ayrıca, elde edilen satış geliri kompozisyonu incelendiğinde, son yıllarda şirketin yabancılara yapılan satışlardan elde ettiği döviz cinsinden gelirlerin ve toplam satışlardan aldığı payının arttığı gözlemlenmiştir. Bu gelişmelerle birlikte, Şirket’in büyük ölçekli Antalya kentsel dönüşüm projesinin yanında ağırlıklı olarak talep artışının devam ettiği lokasyonlarda konumlanan projelerinin ve etkili pazarlama politikalarının katkısıyla esas faaliyetlerinden önemli miktarda kaynak yaratmaya devam etmiştir.” denilen raporda “Firma faaliyetlerinin kısmen müşteri avansları ile finanse edilmesi ise likidite pozisyonuna pozitif katkı sağlamakta ve ilave yabancı kaynak ihtiyacını azaltmaktadır. Öte yandan, Firmanın proje finansmanı anlaşmalarına bağlı olarak yabancı para cinsinden yükümlülüklerinin varlığı, şirket bilançosunu kurdaki dalgalanmalara karşı hassasiyetini arttırmakta, küresel piyasalarda artan volatiliteye paralel olarak karlılık, likidite ve borçluluk göstergeleri üzerinde baskı oluşturmaktadır. Ancak, firmanın tamamlanan iş ve alışveriş merkezlerinden elde edilen uzun vadeli kira sözleşmeleriyle desteklenen kira gelirleri, yabancılara yapılan satışlardan elde edilen döviz bazlı satış gelirleri, yenilenebilir enerji satışından kaynaklı yabancı para endeksli satış gelirleri ve planlanan birleşik enerji santralleri dönüşümüyle yenilenebilir enerjiden elde edilen gelirleri artırma potansiyelinin etkisiyle kur riskinin belli ölçüde dengeleneceği görülmektedir. Ayrıca, finansal borçlarının önemli bir bölümünün uzun vadeli olması likidite yönetimine kolaylık sağlamaktadır.” ifadeleri kullanıldı.