Kategoriler
Ekonomi Gündem

Suriyelilerin Türkiye’deki işletme sayısı 5 bin 822 adet

Suriye’deki savaştan bu yana ülkelerinden Türkiye’ye göç eden Suriyelilerin 543 adedi berber, 501 adedi konfeksiyon, 416 adedi lokanta ve 229 adedi telefoncu olmak üzere toplam 5 bin 822 adet işletme açtıkları açıklandı. Toplam 5 bin 822 adet işletmenin sadece 293 adedinin kadınlar tarafından işletildiği belirtildi. Elde edilen verilere göre göç eden Suriyelilerin iş yaşamındaki faaliyetlerinde kadınların sayısı erkeklere oranla oldukça düşük durumda.

Türkiyeli esnaflar kepenk indirirken Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’dan Suriyelilerin açtığı iş yeri verilerine ilişkin açıklama geldi.

HDP İstanbul milletvekili Ali Kenanoğlu’nun “Türkiye’ye göç etmek zorunda kalan Suriyelilerin, hangi sektörlerde ticari faaliyet gösterdiği”ne yönelik soru önergesine yanıt veren Pekcan, Suriyeli esnaflara “doğrudan” destek sağlanmadığını da ekledi. 

Suriyeliler hangi alanlarda faaliyet gösteriyor?

Suriyelilerin en çok bakkallık, bayilik ve büfecilik alanında faaliyet gösterdiği belirtiliyor. Bu alanda Suriyeliler tarafından açılan dükkân sayısı 2 bin 26 adetken bu işletmelerin bin 920 adedini erkek işletmeci, 106 adedini ise kadın işletmeci yönetiyor. Bakkallık, bayilik ve büfecilik alanını 543 adet ile erkek berberi takip ediyor. Erkek berberi işletenlerin beşi kadın işletmeci.

Konfeksiyonculuk erkek berber dükkânlarının peşinden seyrediyor. Rakamlara göre Suriyeli konfeksiyoncu dükkânı sayısı 501 adet. Bu alandaki kadın işletmecinin sayısı yalnızca 32 olarak belirlendi. Türkiye’ye gelen Suriyelilerin 416’sı lokanta işletiyor.

Lokanta işletmecisinin sekizi kadın. Telekomünikasyon cihazları ticaretiyle uğraşan dükkânların 229’undan iki adedini kadınlar yönetiyor. Bu sayı 139 adet ayakkabıcı dükkânında ise bire düşüyor.

Pastanecilik, tatlıcılık grubunda faaliyet gösteren işletmelerin 121 adedi Suriyelilere aitken bu alanda faaliyet gösteren dükkânların yalnızca ikisini kadınlar yönetiyor. Toplam 121 adet pastane sayısını 115 adet olan kasaplar izliyor. Kozmetik imalatı, ticareti ve tuhafiye imalatı, ticareti ile uğraşan Suriyelilerin işletme sayısı 92 adetken Türkiye’de Suriyelilerin işlettiği 84 adet kadın kuaförü yer alıyor. Bu işletmelerin 70’i, kadınlara ait durumda. Suriyelilerin işlettiği 81 adet terzinin ise altısı kadınlar ait.