Kategoriler
Ekonomi Gündem

Süt ürünlerine 10 günde bir zam!

Maliyetlerinden dolayı ineklerin kesime gönderilmesi, fiyat artışına sebep oluyor. Süt üretiminin sürekli olarak azaldığı belirtilirken fiyatların artışında doğal gaz ve elektriğe gelen zamlar da etkili durumda. 

Yoğurt markalarının bazılarında on gün içinde 3 lira zam geldi. İki hafta önce 11.90 lira fiyat etiketiyle raflarda duran iki kilogramlık yoğurdun fiyatı, 7 Aralık’tan itibaren 15 liraya yükseldi.

Kaşar peynirin ortalama kilogram fiyatı iki haftada yüzde 4 oranında artarak 30 liraya çıktı. Maliyetlerin artması süt üreten hayvanları kesime göndermeye, süt üretimi miktarını düşürmeye ve sanayicinin fiyat yükseltmeye yönlendiriyor. Bu durum, süt ürünlerindeki fiyat etiketlerinde sürekli değişime yol açıyor. 

Bu yılın kasım ayındaki verilere göre günlük harcamalardaki en yüksek maliyet grubunu, 17 lira ile peynir ve çökelek grubu oluşturmuş; et, tavuk ve balık grubu için yapılması gereken minimum harcama tutarı ise 13.91 lira ile peynir ve çökelekten sonra geldiği tespit edilmişti.

Süt üretimi düşüyor

Türkiye Süt Et Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği, fiyat artışlarındaki sebebin hayvancılık maliyetlerinin son bir yılda yüzde 30’dan fazla artmasından kaynaklandığını açıklarken çiğ süt maliyeti en az yüzde 31 oranında, yem fiyatları ise en az yüzde 30 oranında artış gösterdi.

Hayvan maliyetlerine ek olarak doğal gaz ve elektriğe gelen zamlar da sanayiciyi zor duruma düşürüyor. Bunlara ambalaj malzemeleri, nakliye gibi masraflar da ekleniyor.

Türkiye İstatistik Kurumunun bu yılın eylül ayına ilişkin açıkladığı rakamlara göre, toplanan inek sütü miktarı bu yılın eylül ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7.3 azalarak 730 bin 516 tona düştü. 

İçme sütü üretimi yüzde 5.2 oranındaki azalışla 112 bin 983 tona, inek peyniri üretimi yüzde 4.6 oranındaki düşüşle 55 bin 486 tona gerilerken yoğurt üretiminde bu oran yüzde 6.1 seviyesindeki düşüşle 101 bin 449 tona geriledi.

Kaynak: Cumhuriyet gazetesi – Gamze Bal