Kategoriler
Emlak Haberleri

Suudi Arabistan tarafından alınan karar Türk müteahhitleri kötü etkiledi

Suudi Arabistan tarafından yakın zamanda açıklanan boykot kararında sınırlar genişletildi. Türk mallarını almama kararında bulunan Arabistan’a katılan Emirlikler, yeni karar sonrası Türk müteahhitleri de boykot uygulamaya başladı.

Suudi Arabistan ve Emirlikler’in son kararı

Türk mallarını almama çağrısında bulunan Suudi Arabistan, Türk müteahhitlere de boykot uyguluyor. Sözcü’den Emre Deveci’nin yapmış olduğu habere göre, Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün karara dair önemli açıklamalarda bulundu. Türk müteahhitlerin Arabistan üzerinde 2018 yılından bu yana yaklaşık olarak 3 milyar dolarlık kazanç sağladıklarından söz eden Yenigün, 2020 yılından itibaren bu rakamın ilk 8 aylık süreçte 21 milyon dolara düştüğünden bahsetti.

Alınan karar sonrası Suudi Arabistan Türk mallarını 1 Ekim tarihinden itibaren ithal etmeyecek. Durdurma kararının etkisi gündeme otururken, boykot durumu yalnızca mallar üzerinde olmadı. Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün yapmış olduğu açıklamada Arabistan’dan iş alma olasılıklarının sınırlandırıldığını belirtti. 2020 yılının ilk 8 aylık sürecinde 21 milyon dolara düşen kazanç son gelişmenin ardından daha düşük seviyelere ulaşabilir.

Tahsilatlarda sorun oluştu

Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) aldığı son karar, iş alım gücünü müteahhitler açısından düşürdü. Yenigün, 2017 yılında ülkeden toplamda 1,7 milyar dolara yakın işlerin alındığını söylüyor. Ancak bu yılın ilk 8 aylık sürecinde alınan iş sayısı sıfır.

Suudi Arabistan’da devam eden projeler hakkında konuşan Yenigün, inşaatların tahsilat durumlarında zor günler yaşandığını vurguladı. Körfez’deki ülkeler açısından henüz sorun yaşanmazken, bu durumun ne zaman, hangi sürede değişeceği muallakta. Tahsilatlarda oluşan sorunların tam olarak Türk odaklı olmadığını bildiren Yenigün, ülkede oluşan ekonomik krizin etkilerini neden olarak gösterdiği görüldü.

En büyük darbe inşaata indi

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) yapmış olduğu araştırma verilerinde, Suudilerin gümrüklerde bir süredir problem yaşattığı bilgisi verildi. Türk mallarına getirilen boykot kararının ardından veri tablosundaki değer kaybının önü açılırken, bu yıl her türlü zorluğa rağmen ilk 8 aylık süreçte ihracat 1,8 milyar dolar oldu. Geçen senenin aynı dönemine kıyasla yüzde 16 düşüş yaşandığı kaydedilirken, toplam rakamın 2,2 milyar olduğu belirtiliyor.

Fakat en önemli etkileşimin inşaat sektörüne olması durumu korkutucu bir seviyeye getirdi. Körfez ülkelerinden daha önceki yıllarda 5-6 milyar dolarlık kazanç sağlayan müteahhitler şimdilerde 1,2 milyar dolar elde edebiliyor. 2019 yılında dünya genelinde 19,2 milyar dolarlık işi üstlendiği bildirilen Türk müteahhitlerin bu yılın ilk 8 ayında yalnızca 3,9 milyar dolar seviyesinde kazanç sağladığı söylendi.

Arabistan en çok iş alınan ülkelerden biriydi

İnşaat sektöründe balyoz etkisi yaratan karar sonrası Türk müteahhitler durumu değerlendirmeye çalışıyor.  44 firma ile kendini dünya genelinde öne çıkaran Türkiye’nin Çin ile yarıştığı süreçler boykot kararından sonra geride kalabilir. TMB verilerinden elde edilen bilgilerde, 1972-2020 yılları arasında Türk müteahhitlerinin 126 ülkede iş yaptığı biliniyor. Kazancın 401,3 milyar dolara eriştiği 10 binden fazla proje listede ikinciliği getirmişti.

Türkiye’den alınan konut sayısında düşüş

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan araştırmanın sonucunda oluşturulan veriler; Türkiye’de son beş yıldaki yabancıların toplamda 170 bin 938 konut satın aldığını ortaya koydu. Bu sayıdan 13 bin 296 adetini Suudiler alırken, Iraklılar ikinciliği elde etti. 2019 yılında Suudilerin konut satın alma sayısının aniden düştüğünün gözlemlenebildiği TÜİK verilerinde rakamlar 2 bin 208 oldu. 2020’nin ilk 8 ayında ise yalnızca 435 konut ile sınırlı kalmıştır. Yapılan açıklamada yabancılara konut satışında pandemi sürecinde büyük bir düşüş olmamış, ancak Suudiler alımdan vazgeçmiştir. İlişkilerin kötüye gitmesinin ardından yaşanan bu keskin düşüş, TMB Başkanı Yenigün tarafından da vurgulandı.

Yabancılara konut satışlarına dair diğer haberlere göz atmak için tıklayınız.