Kategoriler
Emlak Haberleri

Suudiler sekiz aylık süreçte yalnızca 435 adet konut satın aldı

Suudiler yapmış oldukları boykot çağrılarından sonra konut alımlarında Türkiye’yi tercihlerinden çıkarmaya başladı. Sözcü gazetesinin düzenlemiş olduğu haberin detaylarına göre, boykot süreci devam ediyor. Türkiye hükümetinden henüz resmi bir açıklama gelmemesine rağmen ‘kardeşliğin korunduğuna’ dikkat çeken bazı sektör öncüleri veriler karşısında şaşkınlığa uğradı.

Suudiler boykotu sürdürüyor

Yakın zamanda Türkiye ve Suudi Arabistan arasında gelişen tatsızlık sürecinin devam ettiği görüldü. Boykot çağrısının tüm ülkede yayılmasının ardından Suudiler tercihlerini Türkiye’den yana kullanmamaya başladı. Boykot kararının devam etmesi potansiyel müşterilerin kaybolması demek anlamına gelirken, yaşanan değişimin sektörde gerilemeye neden olacağı çok açık.

Çağrı Ticaret Odası Başkanından geldi

Suudiler üzerinde süren boykot kararını Suudi Arabistan’a duyurun kişi Ticaret Odaları Başkanı Ajlan al-Ajlan oldu. Geçtiğimiz cumartesi günü Twitter üzerinden yapmış olduğu karar duyurusunda, Türk hükümetinin saldırgan tutumlarına yer verildi. Ajlan al-Ajlan, yazısının içeriğinde Türk hükümetinin, kendi hükümetlerine, ülkelerine ve hatta vatandaşlarına yönelik saldırgan tutumlarının devam ettirildiği bildirildi. Bunun üzerine Türkiye’ye dair boykot kararı aldıklarını belirten başkan, ithalat, yatırım ve turizm alanı dahil, birçok sektörü boykot altına almıştır. Suudi tüccar ya da tüketicilerin çağrıya uymamasının sonuçları ise yine Suudiler üzerinde etki yarattı.

Konut satışlarında büyük etki

Sözcü gazetesinin haberine göre, Türkiye ve Suudi Arabistan arasındaki gerginliğin ardından sektörde satışların azaldığı görüldü. Suudiler artık konut alımlarını Türkiye’den yana kullanmazken, ciddi oranlara erişen düşüşler anında göze çarpmaktadır. Geçtiğimiz yıl toplamda 2 bin 208 adet konut aldığı bilinen Suudiler, bu yıl 8 aylık süreçte yalnızca 435 adet konut satın aldı. Türkiye’de 2015 verileri Suudi Arabistan ile kardeşliğin güçlendiği, bağ yaratıldığı bir yıl olmuştu. Bu esnada toplam konut satışı 2 bin 704’ye ulaştı. Iraklıların hemen sonrasında gelen Suudilerin ikinci olduğu verilerde, 2016 yılında toplam satış adedi bin 886’da sınırlanmıştır.

Yine ikincilikte yerini koruduğu tespit edilen Suudilerin asıl satın alımları 2017 yılında karşımıza çıkıyor. Toplamda 3 bin 345 konut alan Suudiler, 2018 yılında 2 bin 718 konut alımının ardından Irak ve İran’dan sonra üçüncülüğe yerleşti. Geçtiğimiz yıl 2019’da satışlar 2 bin 208 adet ile sınırlı kalmasına ve alıcıların Rusya’nın gerisine düşmesine rağmen sıralamada dördüncülük elde edilmiştir. Bu yılki alımlar 8 aylık dönem itibariyle diğer yılların değerlerine göre sınırların en altına düştü. Türkiye’den 435 adet konut aldığı tespit edilen Suudiler sıralamanın 15’ine kadar geriledi. 2020 Eylül ayı verilerine göz attığımızda yabancıya konut satışında ilk 20’ye girmeyen Suudi Arabistan, diğer ülke kategorileri arasına alındı. İlk 8 aylık dönemde yalnızca Ocak ayında 110 adet konut satışı yapılmıştır.