Kategoriler
Ekonomi Gündem

SWAP görüşmeleri TL’yi güçlü tutuyor

Analistler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB)’nın ABD Merkez Bankası (FED)’nın haricindeki diğer ülkelerin bankalarıyla olan SWAP görüşmelerinin lirayı güçlü tuttuğunu belirtti. Pandemide ikinci dalganın yaşanmasına yönelik küresel çapta tedirginlik sürerken uzmanlar, döviz kurlarındaki düşüş eğiliminin süreceğini öngörüyor.

Analistler, dolar endeksi (DXY)’nin güçlü görünümüne devam ettiğini belirtirken Meksa yatırım, “Korku endeksi (VIX) direnç seviyelerini test ettikten sonra bir miktar geriledi. ” ifadesini kullandı.

Öte yandan ABD’de dün açıklanan işsizlik başvuruları, 2.9 milyon kişiyle beklenilenin de üstünde geldi. Meksa Yatırım‘da Stratejist Zeynel Abidin Balcı, “Ancak başvurulardaki düşüş eğilimini de dikkate almak gerek.” yorumunda bulundu.

Dolarda yüzde 0,77’lik kayıp

Dolar ve euro kurlarında orta ve kısa vadeli düşüş trendlerinin bulunduğunu kaydeden Alan Yatırım, lira karşısındaki Amerikan dolarının dünkü kapanışta (bir önceki kapanışına oranla) yüzde 0,77 seviyesinde gerilediğini aktardı. Avro kurundaki kayıp ise yüzde 0,85 oranında oldu.

Stratejist Balcı, USDTRY paritesindeki düşüş eğiliminin kâr satışlarına bağlı olarak gerçekleştiğini kaydetti.

DXY 100’ün üzerinde

Öte yandan, akşam saatlerinde, DXY, yüzde 0.21 oranındaki azalışla 100,25 puandan işlem görüyor. VIX ise yüzde 1,2 oranındaki düşüşle 32,2 seviyelerinde bulunuyor.

Kur beklentisi 7’nin üzerine çıktı

TCMB’nin mayıs ayında yaptığı beklenti anketine göre cari yıl sonu dolar kuruna ilişkin beklenti, 7,02 liraya çıktı. Nisan ayında yapılan ankette yıl sonu dolar kuru beklentisi, 6,93 liraydı.

Sözcü’nün aktardığı bilgilere göre; bir yıl sonrasının beklentisi ise bu ankette 7,22 lira oldu. Bir önceki ay içinde yapılan anketteki 12 ay sonrasının beklentisi ise 7,11 liraydı.

Büyüme beklentisi düştü

Öte yandan bu yılın Gayri safi yurt içi hasılası (GSYH)’na ilişkin beklenti ise yüzde 1,3 oranında geriledi. Bir önceki ayda yapılan anketteki gerileme beklentisi ise yüzde 0,6 oranındaydı.

Cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi ise yüzde 9,76’dan yüzde 9,38’e düştü.

Kaynak: Sözcü, Taşınmaz Haber