Kategoriler
Ekonomi Gündem

Talepte büyük artış! Altın hesabı rekor kırdı!

AA’nın haberine göre bankalardaki altın hesabı toplamında rekor kırıldı. Bankalardaki altın hesaplarının değeri temmuz itibarıyla 55 milyar lirayı aştı. Küresel çaptaki olumsuz gelişmeler, para birimlerindeki belirsizlikler yatırımcıları altına yönlendirdi. Bu yılın başından beri yeni zirveleri keşfeden bankalardaki altın hesabı yeni bir zirveyi daha keşfederek değer bazında rekorla kayda geçti.

Yedi ayda yüzde 16,3 oranında değer kazanan gram altın, 2019 yılına, 218,1 lira seviyelerinden başladıktan sonraki yükselişle temmuz ayını 253,6 liradan tamamladı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre, yurt içi ve yurt dışı yerleşiklerin kıymetli maden depo hesapları ise geçtiğimiz 2018 yılına kıyasla, temmuz sonunda, 13 milyar 791 milyon lira yükselerek 55 milyar 181 milyon lira seviyesine ulaştı. Geçtiğimiz yılın sonunda bu rakam, 41 milyar 390 milyon lira seviyesindeydi.

55 milyar 181 milyon liranın 54 milyar 156 milyon lirasını yurt içi yerleşiklerin hesabı oluştururken 55 milyar 181 milyon liranın 1 milyar 25 milyon lirasını ise yurt dışı yerleşiklerin hesabı oluşturdu.

Altın hesabı toplamı 220 tona yakın altına eşit

Altına yükselirken giriş zaman geçtikçe yükselirken toplam altın hesabı içerisindeki altının miktarı arttı.

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası‘nda altının kilogramı temmuz ayının son işlem gününü 254 bin liradan tamamlarken bankalardaki kıymetli maden depo hesaplarının büyüklüğü temmuz ayının sonunda 217,3 ton düzeyinde olduğu kayda geçti.

Risk algısı altın fiyatlarına yansıyor

Altına olan yatırım sürüyor. Büyük, orta ve küçük yatırımcılar, para birimlerinden çok altına yönleniyor. Yatırımcılar için altın, güvenli bir liman olarak görülüyor.

Özellikle küresel piyasalarda yaşanan son gelişmeler; ABD ile Çin arasındaki ticari gerilimler, Suriye’deki jeopolitik savaş, ABD Hazine tahvili piyasasında gelecekte durgunluk yaşanacağı belirtisi ve küresel çapta doğacak resesyon endişelerinin tetiklenmesi altına yönelik talebi artırıyor.

Kültür ve geleneklerimizde yeri büyük olan altın, süs, takı veya hediyelik eşya olarak da kullanılıyor.