Kategoriler
Emlak Haberleri Genel Gündem

Tapu harcı nedir? Tapu harcını kim öder?

İnsanlar bir taşınmaz satın aldıklarında bunun karşılığında bir ücret ödemesi yaparlar. taşınmazın değeri ödendikten sonra ise başka ödemelerde yapılıyor. Bunlardan biri de alım ve satım işlemleri sırasında tahsil edilen tapu harcı ödemeleridir. haberimizin devamında Tapu harcı nedir? Tapu harcını kim öder? sorularının cevaplarını bulabilirsiniz.

Tapu harcını daireyi satın alan mı öder? Yoksa daireyi satan mı öder? tapu harcı ödeme oranı he kadar? 2020 yılı tapu harcı oranları ne kadar oldu? Detaylar haberimizin devamında yer alıyor.

Tapu harcı nedir?

Tapu harcı veya diğer bir adıyla tapu masrafı, satışı yapılan bütün taşınmazlar için (konut, iş yeri, arsa, tarla, arazi vb.) tapuda beyan edilen satış bedelinin yüzde 4’ü olarak ödenmesi gereken bir harç türüdür.

Tapu harcı, gayrimenkul alım ve satın işlemleri sırasında tahsil edilen tapu hizmetleri bedeli olarak da tanımlanabilir. Tapu harcının ödenmesinin ardından tapu işlemlerine devam edilir.

Tapu harcını kimler öder?

a) Mülkiyet ve mülkiyetten gayrı ayni hakları iktisap edenler, (İktisap eden kişiler birden fazla
ise harçları hisseleri oranınca öderler)
b) İpotek tesisinde ipoteği tesis edenler,
c) Kadastro işlerinde adlarına tescil yapılanlar,
d) Miras sebebiyle çıplak mülkiyetin mirasçı adına tescilinde, çıplak mülkiyet sahibi olanlar,
e) Rücülarda rücü eden taraf,
f) Bunlar dışında kalan işlemlerde lehine işlem yapılmış olanlar

Tapu ve kadastro harçları, makbuz karşılığında ödenir. Ödeme, işlemin yapıldığı yerin vergi dairesine yapılır. Harç ödemeleri en fazla bir yıl içerisinde yapılması gerekiyor.

Tapu harcı bedeli, aksi taraflarca kararlaştırılmadıkça alıcı ve satıcıdan eşit olarak yani her birinden gayrimenkulün satış bedelinin yüzde 2’si oranında alıcı, yüzde 2’si oranında satıcı ödeme yapar. Örneğin 800 bin TL ödenerek satın alınan bir konut için 16 bin TL alıcı, 16 bin TL satıcı olmak üzere toplam 32 bin TL tapu harcı ödemesi yapılır.