Kategoriler
Emlak Haberleri

Tapu harcını eksik ödemeyin!

Tapu harcını eksik ödeyene yüzde 25 ceza uygulaması yeniden hatırlatıldı. Konut kredilerinin düşmesiyle birlikte gayrimenkul sektörüne yeniden hız kazandırılırken, tapu müdürlüklerinde hile yapmaya çalışan vatandaşlara büyük engel geliyor.

Tapu harcını eksik gösterene ceza uygulanacak

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün paylaştığı verilere göre, geçen yıl 1-27 Haziran tarihleri arasında ülke genelinde 6 bin 658 kredili konut satışı gerçekleştirildi. Bu yılın aynı dönemine ilişkin çıkan rakamların on dört kart arttığı ve 93 bin 704 rakamını elde ettiği görülüyor. Tüm bu artışın nedeni olarak geçtiğimiz haziran ayında başlatılan düşük faizli kredi imkanları olduğu doğrulanmıştır. Hem sıfır hem de ikinci elde konut satışlarının artışı yakın zamanda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından da duyurulmuştu.

Yine vatandaşların en merak ettiği sorulardan biri gayrimenkul devri sırasında ödenmesi gereken tapu harcı oluyor. Ancak tüm bu sorularla birlikte ek bir uyarı getirilerek herhangi bir hile durumunda kişilerin yüzde 25 cezaya çarptırıldığı unutulmamalıdır.

Tapu harcı nasıl hesaplanır?

Gayrimenkul satışlarında tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmayacak şekilde, beyan edilen gerçek ve iktisap bedeli üzerinden ödenmelidir. Kişilerce beyan edilen bedelin gerçekliği araştırılmaz, bu nedenle beyanın doğruluğu kolayca kabul edilmektedir. Fakat satış esnasında bedel değerinin doğruluğuna bakılmazken, gerçekliği adına 5 yıllık zamanaşımı süresi içinde yeniden değerlendirmeye sokulur. Eğer kişilerin satış esnasında beyan ettiği bedel doğru değilse ve herhangi bir eksiklik bulunuyorsa, eksik ödenen harç yeniden ceza ile tahsil edilir.

Gayrimenkul satışında, emlak vergisi değerinden az olmamak kaydıyla tapu harcı beyan edilen gerçek devir ve iktisap bedeli üzerinden, satıcı ve alıcı adına ayrı olarak hesaplanır. İki tarafında ödemede yer alacağı ve yapılan binde 20 (yüzde 2) hesaplama sonrasında çıkan bedelin taraflarca ödenmesi gerekmektedir.

Emlak vergisinin değeri binalarda, arsa payına ilişkin takdir komisyonunca takdir edilen asgari değeri ile binanın metrekare inşaat bedelinin toplamı bazında belirleniyor. Bina metrekare inşaat maliyeti buna bağlı olarak her yıl yeniden belirlenerek ilan edilir.

Tapu harcı ödemeleri nasıl yapılır?

Tapu harcı, vergi dairesine ödenmektedir. Aynı zamanda Maliye Bakanlığı tarafından yetki verilen kamu bankalarına da ödenebilir. Tüm bu seçeneklerin arasında tapu müdürlüklerinin e-tahsilat uygulaması yakın zamanda devreye sokuldu. Uygulama sayesinde tapu harçları farklı şehirlerdeki şubeler üzerinden olduğu gibi banka şubeleri, ATM’ler ve Görüntü İşlem Merkezleri’nden de kolayca elektronik ortamda gerçekleştirilebilir.

Son seçenek olarak kişilerin Halk Bankası, Vakıflar Bankası ve Ziraat Bankasına ait banka ve kredi kartları ile İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden ödemesi mümkündür. Aynı zamanda İnteraktif Vergi Dairesine ait resmi web adresi veya mobil uygulamasından da ödeme gerçekleştirebilirsiniz.

Tapu harcı eksik ödenirse ne olur?

Tapu işlemleri sırasında taraflarca yapılan harç ödemesinin 5 yıllık süre içerisinde eksik ödendiği tespiti halinde kişiler yüzde 25 ceza uygulamasına tabi tutulur. Ceza tahsilinden önce kişilerin uzlaşma, indirim ve pişmanlık haline dair imkanlarının da bulunduğu unutulmamalı. Bu durumda cezanın yüzde 80’i silinebilir. Ayrıca uzlaşma sağlanır ve uzlaşılan vergi farkının tamamı ile uzlaşılan cezanın yüzde 75’i bir ay içinde ödenirse kişilerin üzerindeki cezada yüzde 25 indirim sağlanır. Bununla birlikte, cezada yüzde 80 oranında uzlaşma gerçekleştirilir ve ödeme şartı sağlıklı bir şekilde halledilirse ödenen miktar yüzde 15’e inebilir.