Kategoriler
Emlak Haberleri

Tapu işlemlerinde randevu devri geliyor

Tapu işlemlerinde randevu almadan sonuca ulaşılamayacak. 4 Mayıs 2020 tarihinden itibaren uygulamaya sokulacak olan yeni karar gereği, tapu müdürlüklerinde randevusuz işleme son veriliyor.

Tapu işlemlerinde randevu devri

Altın Emlak haberine göre, randevu almayan vatandaşların müracaatları müdürlükler tarafından kabul edilmeyecek. 4 Mayıs Pazartesi tarihinden itibaren geçerli olacak yeni karar gereği, tapu işlemlerinde herkes randevuya tabi tutuluyor. İşlem başvuruları ise sadece web-tapu üzerinden veyahut Alo 181 numaralı hizmet hattından sağlanabilir.

Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, konuyla ilgili değerli açıklamalarda bulundu. Özellikle küresel çapta covid-19 salgın hastalığına karşı ülkemizde alınan tedbirlere her geçen gün bir yenisi eklenmekte. TKGM tarafından alınan bu yeni karar gereği, vatandaşlar tapu işlemlerinde randevu almak zorunda. Randevular ise web-tapu adresinden veya Alo 181 numaralı çağrı hattından kolaylıkla alınabilir. Ayrıca vatandaşlar randevu saatinden önce veya sonra gitmesi fark etmiyor. Tapu müdürlüklerinde yalnızca randevu saati geçerli olacaktır. Aynı zamanda belge inceleme başvuruları içinde randevu oluşturmanız gerekmektedir. Daha öncesinde satış ve ipotek işlemlerinin kolaylıkla tapu müdürlüklerinde halledilebildiği günler geride kalıyor ve artık tüm işlemler başvuruya tabi tutulacak.

Akit alımlarında dikkat edin

Tapu işlemlerinde akit alımlar tapu müdürlüklerinin yapmış olduğu talepler dışında karşılanmayacaktır. Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, akit alımlarında yalnızca işlem taraflarına hizmet verileceği ve randevu işlemlerinde hastalık yayımına karşı yığılmaların önüne geçileceği aktarıldı. İşlem yaptırmak isteyen kişi veya kişilerin evraklarında herhangi bir eksiklik tespit edildiği vakit, SMS yoluyla bildirim yapılacaktır. 65 yaş ve üstü ile 18-20 yaş aralığına sahip vatandaşların başvurularında seyahat belgesi olması zorunludur. Belge almadan veya yanında bulundurmadan müdürlüklere gelen kişiler hizmet alamayacak.

Web-Tapu sistemi aktifliğini koruyor

Tapu işlemlerinde gelen yenilikler covid-19 hastalığının ülkemiz genelinde çıkmaya başlaması ile artış gösterdi. Alınan tedbirler arasında dijitalleşmenin önü daha sık açıldı. Özellikle gayrimenkul alanında yeni trendler belirlenirken, firmalar ev gösterim ve satış işlemlerini online olarak halletmeye başladılar. Bu süreçte devlet tarafından sosyal izolasyonu korumak maksadı ile dijitalleşmeye destek geldi. Yığılmaların çok olduğu alanlardan birisi olan tapu müdürlüklerinde bazı işlemler yakın zamanda online işleme alındı.

Özelmacıklı’nın söylemlerine göre vatandaş, yetki belgesi olan emlak işletmelerinde web-tapu sisteminden kolaylıkla hizmet alabilir. Bir süreliğine başvuru veya takyidat yetkisi kazanabilirler. Emlak işletmelerinde ise sistem gereği “Kurumsal” menü altında yer alan “Emlakçı” bölümünden yarar sağlamak oldukça kolay. Esnaf ve Tacir ayrımının yapıldığı işlemlerde ise soruya karşılık verilmesi gerekmektedir. Size sunulacak olan “Tacir”i seçerseniz MERSİS doğrulaması yapmanız istenecek. Doğrulama yaptığınız vakit ise işlem takibi başlar.

Vatandaşların yetki verdiği emlak işletmeleri, işlemlerini yaparken taşınmazlar menüsü üzerinden tapu işlem başvuruları, kayıt örneği vb. alımlar sağlayabilir.