Kategoriler
Emlak Haberleri

Tapu temsilcilikleri gayrimenkul sektörüne destek oluyor

Tapu temsilcilikleri ile dünyada eşi benzeri olmayan bir projeyi yurt dışına kazandıracak olan Türkiye’den ilk adımlar geldi. Uluslararası piyasada potansiyel müşterileri Türkiye’ye çekerek hem eldeki konut stoklarını eritmek hem de ülkeye döviz girişini sağlamak isteyen yetkililer ilk etapta ateşe sayısını 12’ye çıkardı. Alıcı bakımından potansiyeli yüksek olan ülkelerde başlatılacak olan girişimin kısa zamanda birçok ülkede faaliyet halinde olacağı öngörülüyor.

Tapu temsilcilikleri ile ülke ekonomisine katkı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hayata geçirilen proje, yurt dışında yaşamlarını sürdüren Türk vatandaşları başta olmak üzere, yabancı yatırımcıları ülkedeki konut stoklarına çekmek için oluşturuldu. Yapılan planlamalar ile kısa zamanda tapu temsilcilikleri müşteri bakımından potansiyeli yüksek olduğu görülen 12 ülkede faaliyete geçecek. Hizmette Türkiye’yi temsil etmesi beklenen ateşeler ilk olarak Almanya, İngiltere, Yunanistan, Avusturya, Hollanda, Danimarka, Norveç, Rusya, Belçika, Katar, Azerbaycan ve Orta Asya Türk Cumhuriyetlerinden birinde tanıtımlara başlayacaklar.

Döviz girişi için ilk hareket

Bakanlığa bağlı olarak açılması beklenen temsilcilikler Türk vatandaşlarını ve yabancı alıcıları yasal mevzuat konusunda bilgilendirecek. Aynı zamanda gayrimenkul danışmanlığında rol oynayacak olan bu hizmet konut satışında belirli bir seviyenin aşılmasını sağlayabilir. Türkiye’ye döviz girişini sağlayacak olan proje, ekonomide açılan derin yaraların izlerini yatıştırabilme teşebbüslerinden yalnızca birisi. Ülke genelinde gayrimenkul stoklarının 2 milyona dayandığı bilgisini veren bakanlık, emlak sektörüne büyük faydalar getirmekte kararlı.

Dünyanın dört bir yanındaki alıcılar Türkiye’yi seçecek

Yeni Şafak’tan yapılan habere baktığımızda; Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Mehmet Zeki Adlı’nın konuya ilişkin açıklamaları dikkat çekiyor. Adlı, teknolojinin yoğun bir biçimde kullanıldığı tapu işlemlerinde, satıcı ve alıcının gayrimenkul ile aynı yerde olmalarına gerek bile kalmadan işlemlerin tamamlanmasının önünün açıldığını bildirdi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının başlatmış olduğu girişimi oldukça uygun bulan Adlı, “Başka bir ülkedeki alıcının yine başka bir ülke üzerinden gayrimenkul sahibi olmasının yolu açılabilir.” diyor. Aynı zamanda başka ülkede ikamet eden bir satıcının da Türkiye’de satış yapması imkanı tanınmıştır. Örnek olarak bu yılın başında Almanya’da bulunan satıcının Konya’daki gayrimenkulünü yine Konyalı bir vatandaşa satmak istediğinden söz eden Genel Müdür, satış işlemini telekonferans yoluyla tamamladıklarını ifade etti. Uygulamanın dünyanın başka bir yerinde olmadığı görüşü savunulurken, vatandaşların memnuniyeti gözden kaçmıyor.

Hedefteki temsilcilik sayısı 12 oldu

Cumhurbaşkanlığı kararnamesi doğrultusunca başka ülkelerde temsilcilik açma yetkisi aldıklarını belirten Adlı, Dışişleri Bakanlığı ile görüşmelerini sürdürdüklerini belirtti. Hedefte temsilcilik sayısının 12 olduğu ancak, ilk etapta 5 ülkede faaliyete başlanacağı aktarıldı. İhtiyaç halinde sayının yükseleceğini öngören temsilciler, ilgili prosedürlerin tamamlanmasını sağlamıştır.

Başta Almanya, Fransa, Belçika ve Azerbaycan’da hizmet vereceklerini söyleyen Adlı, Dışişleri Bakanlığının yapmış olduğu görüşmelerin sonucunda bu ülkelerin vatandaş sayısı, talep fazlalığı ve ülkede bulunan potansiyel alıcıların yoğunluğuna karşı seçildiğini bildirdi. Türkiye’nin gayrimenkulde popülarite yakalamasının ardından doğru bir etkileşim için “YourKeyTurkey” adında bir uygulama işleme sokuldu. 128 ülke vatandaşının portal üzerinden kolayca Türkiye’deki yatırımlara ve gayrimenkullere ulaşabileceği bu uygulama bilgi sağlamada son derece önemlidir.