Kategoriler
Ekonomi Emlak Haberleri Gündem

Tapuya aile şerhi koyulan daire sayısı arttı

Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Mehmet Zeki Adlı aile şerhi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Adlı, “2012 tarihinden beri periyodik bir artış söz konusudur. Ancak pandemi döneminde bir duraklama söz konusu olmuştur.” diye belirtti. Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Mehmet Zeki Adlı eşlerin yaşadıkları evler ilgili birbirlerinden izinsiz işlem yapılmasını önlemek amacıyla düzenleme kapsamında 1 Mayıs 2020 ile 30 Nisan 2021 arasında 15 bin 171 konutun aile şerhi konulduğunu bildirmiştir. Bu işlemin giderek arttığını da söylemiştir. Ancak pandemi dolayısı ile bu işlemlerin azaldığını da söylemek gerekmektedir.

Pandemi aile şerhi konulan daire sayısını duraklattı

Salgın döneminde aile konut şerhinde yaşanan değişimlere dikkat çeken Mehmet Zeki Adlı bu konuda açıklama yapmıştır. Günümüzde pandemi öncesi dönem olan 16 Mart 2019 ile 15 Mart 2020 tarihlerinde 16 bin 734 konutun aile şerhi konulduğunu belirtmiştir. Pandemi dönemi ise 16 Mart 2020 ile 15 Mart 2021 tarihlerinde bu sayı 13 bin 961’e doğru gerilemektedir. Bu dönem öncesi 5 bin 911 konuttaki aile şerhi kaldırılmıştır. Pandemi döneminde ise bu 5 bin 357 düşmüştür diye Mehmet Adlı detaylı bir açıklama sunmuştur. Bu azalma pandemi dolayısı ile gerçekleşmiştir. Günümüzde tüm dünyanın uğraştığı bu sıkıntılı süreç tapu kayıt değişikliğini de etkisi altına almıştır. Mehmet Adlı bu konuda detaylı bir şekilde açıklamasını sürdürmüştür.

İş ortamının iyiye dönmesine yönelik reformlar

Mehmet Zeki Adlı, Dünya Bankası’ndaki yatırım ortamının iyileşmesi, ilgili yatırımcılara yol göstermek için çalışmalar yürütmektedir. Uluslararası yatırımcılar tarafından referans kaynağı olarak görülmektedir. Dünya Bankası iş ortamı raporuna göre Türkiye son 3 yıldır bir yükseliş içerisindedir. Mehmet Adlı Türkiye’nin tapu kaydı sıralamasındaki 2018’de 46, 2019’da 39, 2021’de 27 sıraya yükseldiklerini açıklamışlardır. 190 ülke arasında 12 basamak atlandığını belirtilmiştir. Türkiye’nin iş ortamındaki iyileşmesi Dünya Bankası’nda tapu konusunda önerdiği reformların gerçekleştirdiklerini de ayrıca dikkat çekmiştir.

Bu şekilde son yıllarda tapuya aile şerhi koyanların sayısını artmasına Mehmet Atlı dikkat çekmiştir. Ancak pandemi dolayısıyla bunun durakladığını da belirtmiştir.

Daha fazla güncel haber için tıklayınız…