Kategoriler
Proje Haberleri

Tarihi Hadımköy Askeri Hastanesi hizmete açılıyor

Tarihi Hadımköy Askeri Hastanesi covid-19 vakaları için hazırlanıyor. 128 yıl önce temelleri Sultan 2. Abdulhamit tarafından attırılan ve günümüze kadar gelen tarihi yapı, salgın hastalıkta mücadele verilecek yerler listesine girdi. Kullanılması beklenen tarihi hastanede restorasyon çalışmaları hızlanıyor.

Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi’nin ek binası olarak hizmet vermeye hazırlanan Tarihi Hadımköy Askeri Hastanesi için çalışmalar sürüyor. 4 veya 5 gün içerisinde tamamlanması beklenen çalışmalar neticesinde çevre düzenlemesine de önem gösterilecek. Hastane başta covid-19 salgın hastalığına yakalanan hastalara kapılarını açacağı gibi diğer hizmetler içinde hazır bulunacak.

9 Nisan 2020’de verilen habere göre covid-19 salgın hastalığına karşı hazırlanan hastanenin restorasyon çalışmaları neredeyse bitmek üzere. 45 gün sürmesi beklenen yenileme planında, süreci Arnavutköy Belediyesi yürütüyor. İl Sağlık Müdürlüğüne tahsis edilecek olan tarihi yapı hizmete girmek için gün sayıyor.

Tarihi Hadımköy Askeri Hastanesi hakkında bilgi

1891 yılında Hadımköy’de yapımı Sultan 2. Abdülhamit tarafından başlatılan askeri hastane, yıllar içinde bakımsızlığa yenik düştü. 128 yıl önce küçük bir köy olan Hadımköy’de çalışmalara başlanan askeri hastane, tarihi bakımından Yunan harbinden 7 yıl öncesine denk geliyor. Sultan 2. Abdülhamit’in mirası olan tarihi yapı harbe hazırlanmak amacıyla yaptırıldı.

1878 yılında gerçekleşen Rus Harbi sonrasında Osmanlı’da büyük yaralar açıldığını gören Sultan, askeri hastane için talimat verdi. Böylece bir sonraki harpler için hazırlanan Osmanlı, teçhizat bakımından da yükselmiş oldu.

Kullanımına baktığımızda ise sırasıyla askeri hastane ve daha sonra Kara Kuvvetleri Komutanlığı altında kışla olan tarihi yapı zamanla hizmete kapatıldı. 2012’den beri kapalı kalan hastane kendi ıssızlığında çürümeye başlamışken, covid-19 hastalığının ortaya çıkmasıyla birlikte topluma tekrar kazandırılmasına karar verildi.

2012 yılında kapatılan tarihi yapı aynı zamanda pek çok hırsızlığa da şahit oldu. Yağmacılar tarafından talan edilen bölgede restorasyon çalışmaları titizlikle yapılıyor. Bir zamanların büyük acılarına şahit olan bina, toplum hizmetine tekrar açılacak. Covid-19 mücadelesi kapsamında hizmet verilmesi beklenen yapı, günbegün metruk durumundan nihayet sıyrılıyor.

Osmanlının bir mirası olarak görülen tarihi Hadımköy Askeri Hastanesi ikinci baharını birkaç gün sonra yaşayacak. Kamu kurumları tarafından ortaklaşa yürütülen çalışmalar şimdiden sonuç vermeye başladı.