Kategoriler
Emlak Haberleri

Tarihi Saraçoğlu yıkımların yeni adresi olunca sesler yükseldi

Tarihi Saraçoğlu Mahallesi devam eden dava kararına rağmen yıkım ve restorasyon çalışmalarıyla karşı karşıya kaldı. ŞPO Ankara Şube Sekreteri Ömer Dursunüstün tarafından yapılan açıklamada, bölgenin konut, otel, otopark, ofis, kafe ve restoranlarla dolacağı bilgisi öne çıkıyor.

Tarihi Saraçoğlu yok olmak üzere

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının almış olduğu yenileme kararları kapsamında hedef Tarihi Saraçoğlu oldu. 124 adet dairelik bir konut projesi, 680 araçlık otopark, 160 odalı otel, ofis, kafe ve restoranların inşa edileceği bölge üzerinde sesler yükselmeye devam ediyor. Tasarlanan projelerin gerçekleştirilmesi adına yıkım işlemlerinin öne alındığı bilgisine ulaşılırken, ŞPO Ankara Şube Sekreteri Ömer Dursunüstün duruma ilişkin açıklamada bulundu.

Dursunüstün, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından pandemi koşullarının bir fırsata dönüştürdüğünü ifade etti. Emlak Konut ile iş birliği içinde harekete geçilen süreçte, yüklenici firma Güryapı yıkım ve restorasyon çalışmalarını başlattı. Ancak bölge üzerinde herhangi kesin bir karara varılmadığı görülürken, mahkeme ve davanın devam etmesine rağmen yapılan yıkım işlemleri tepki çekti.

Gözlerden uzak olma telaşı

Saraçoğlu Mahallesi’nin 1’inci Derece Kentsel Sit Alanı olduğunu hatırlatan Ömer Dursunüstün, Ankara’nın tarihi ve kültürel açısından son derece önemli olan bölgenin sermayeye peşkeş çekme amacıyla yok edildiğini aktardı. Kentin en değerli kamusal alanlarından birini sermaye sahiplerine hediye ettiklerinden bahseden Dursunüstün, yapılan çalışmaların rant politikası olduğunu söylüyor. İktidar-sermaye ortaklığının sonucunda doğan bu tür inşaat işlerinde usulsüzlüklerin devam ettiğinin altını çizen sekreter, 27 Eylül gününden bu yana gözlemlerini sürdürdüklerini belirtti.

Bölge üzerinde daha önce sondaj çalışmalarının yapıldığı görülürken, tescilli binaların ahşap doğramaları ve yapı donatı elemanları söküldü. Hafriyatların saklanması amacıyla alandan hızlıca çıkarıldığı biliniyor. Düzenlenen planlar doğrultusunda, tescilli yapıların yıkılması beklenirken, yerine yeraltı otoparkı ve otel yapılacağı duyuruldu. Çalışmaların sürdürüldüğü 95’inci Sokak’ta ise dava sürecinin devamına karşı üç binada proje gerçekleştirme işlemleri başlatıldı.

Alana giriş engeli koyuldu

Yasal olarak doğru olmayan işlemler için inşaat ve ruhsat bilgileri belirtilmedi. İşçilere sorulduğunda ise ‘aslında olması gerekir ama yok’ cevabıyla karşılaşıldı. Uygulamaların hem hukuki durumları çiğnediği hem de şehircilik ilkelerine aykırı olduğu gözlemlendi. Alana girişin engellendiği süreçte, kamu alanında yürüme izni Emlak Konut’un inisifiyatine bırakılıyor. Yapılan son açıklamada, “Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi olarak Tarihi Saraçoğlu Mahallesi’nin korunması adına süreç yakından takip edilecek ve hukuksal mücadele devam edecektir.” denildi.