Kategoriler
Emlak Haberleri Manşet

Taşınmazını satanlar dikkat! Beyanname süreleri uzatıldı

Ülke genelinde geçen sene toplam 2 milyon 338 bin 269 adet taşınmaz, satıldı. Satın aldığı gayrimenkulü beş yıl içerisinde satanlar, kazançları istisna haddinin üzerindeyse Gelir Vergisi Beyannamesi vermeleri gerekiyor. 

Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, geçtiğimiz yıl beş yıl içerisinde satın almış olduğu taşınmazını satan yurttaşları uyardı.

Özelmacıklı “Alım satım işlerini ticari kazanç hükümleri kapsamında devamlı yapmasalar da, gayrimenkullerini beş yıl içinde satış, trampa, takas ve kamulaştırma gibi nedenlerle elden çıkartanlar, alım satımdan sağladıkları kazançlar için gelir vergisine tabi tutuluyor. Değer artış kazancında 2019 takvim yılı için 14 bin 800 Türk Lirası gelir vergisinden istisnadır.” ifadelerini kullandı.

Değer artışı kazancı nasıl hesaplanıyor?

Genel Müdür Özelmacıklı, değer artışı kazancının vergilendirilmesine dair hesaplama hakkında “Öncelikle değer artış kazancında vergilendirilecek kazancı hesaplamak gerekiyor. Bunun içinde elden çıkartılan taşınmazın maliyet bedelini ve gene satıcı tarafından yapılan giderler, ödenen vergi ve harçları öncelikle tespit etmek gerekiyor. Vergilendirilecek kazancın tespitinde elde etme bedelinin Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından belirlenen Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) oranlarına endekslenmesi sonucu bulunacak olan tutarı ile elden çıkarma sonucu elde edilen tutar arasındaki fark esas alınıyor.” bilgilerini paylaştı.

Detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Mirasçılar vergiden muaf

İktisabı ivasız olarak yapılmış gayrimenkullerin bu vergiden muaf olduğunu dile getiren Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı “Özellikle intikal yani veraset yolu ile geçen taşınmazların elden çıkartılması ve gayrimenkulün üzerine, sahibi tarafından inşa edilen veya kat karşılığı olarak verilenler bu kapsama giriyor. Bunun yanında tapuya tescilden önce de sahibi tarafından kullanılan taşınmazların fiili kullanım durumları 5 yılı geçiyor ise bunlar da vergilendirilmiyor. Özellikle Toplu Konut İdaresi ve kooperatiflerin durumlarında tahsis belgesi, faturalar gibi belgeler fiili kullanım tarihi olarak dikkate alınıyor.” diye konuştu.

Beyanname süresi uzatıldı

Özelmacıklı “2019 yılına ait Gelir Vergisi beyannamelerinin verilme süreleri ile tahakkuk eden vergilerin ödeme süreleri 30 Nisan 2020 sonuna kadar uzatıldı. Ödemeler bu yıl için iki taksit olmak üzere 30 Nisan ve 04 Ağustos tarihine kadar yapılmalı. İstisna tutarının altında kalan kazançlar için beyanname verilmesine gerek yok. Beyannameler kolay ve hızlı bir şekilde Hazır Beyan Sistemi üzerinden de verilebiliyor.” bilgisini aktardı.