Kategoriler
Emlak Haberleri Konut Kredisi

TBB: “Kredide yapılandırma mümkün değil”

TBB, kredi yapılandırması hakkında merak edilen tüm sorulara cevap verdi. Müşterilerin talepleri doğrultusunda bankalardan yapılandırma isteğinin yasal olarak mümkün olmadığı ve bankaların bu konuda hukuken zorunluluk içerisinde bulunmadığı aktarıldı.

TBB merak edilen yapılandırma konusunu ele aldı

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından pandemi ilan edilen salgın hastalık döneminde uluslararası acil duruma geçildi. Türkiye’nin de tedbirleri yükselttiği süreçte ekonomik zayıflık söz konusu olmuştur. Bu durumu ortadan kaldırmak için hükümet teşviki öne çıkmış ve kamu bankaları düşük faizli kredi uygulamasıyla tarihi fırsatların kapısını açmıştır. Ancak yaşanan bu tarihi fırsat indiriminde müşteriler bankalardan yapılandırma talep ediyor. Bunun bir hukuki tartışmaya dönüştüğünü gören Türkiye Bankalar Birliği (TBB) merak edilen yapılandırma sorusunu cevaplandırdı.

Açıklama gereği, kullanımı yapılmış ve geri ödemesi devam eden kredilerin yapılandırılması söz konusu değil. Bankaların herhangi bir zorunluluğu bulunmadığını hatırlatan Türkiye Bankalar Birliği, Hürriyet gazetesi aracılığıyla konuya ilişkin detayları aktardı.

Faiz değişimi için tarafların rızası olmalı:

6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un, Konut Finansmanını düzenleyen bölümünde yer alan 36/2. Fıkrasında; ‘Sözleşmede belirtilmek suretiyle konut finansmanına yönelik kredilerde ve finansal kiralama işlemlerinde faiz oranı sabit veya değişken olarak ya da aynı kredi için her iki yöntem esas alınmak suretiyle belirlenebilir. Faiz oranının sabit olarak belirlenmesi hâlinde, sözleşmenin kurulduğu tarihte belirlenen oran tarafların rızası dışında değiştirilemez’ ibaresi bulunmaktadır.

Sözleşme serbestisi ilkesine bağlı:

Borçlar Hukuk gereği belirlenen sözleşme serbestisi ilkesi, banka ile müşteri arasındaki kredi sözleşmelerini düzenler. Sözleşme serbestisi; ‘tarafların sözleşmeleri karşılıklı ve birbirine uygun özgür iradeleriyle yapmaları ve yine karşılıklı ve birbirine uygun özgür iradeleriyle değiştirebilmelerini ifade eder.’

Hukuk açısından mümkün değil:

Konut kredilerinde yapılandırma için başvuran müşterilerin çoğunluğunun kredi ödemesinin başladığı ya da devam ettirildiği görülmektedir. Sözleşme içinde yer alan aksi ifade bulunsa dahi, konut kredilerinde yapılandırma taleplerinden sonuç olumsuz dönecektir. Tüketici mahkemesine bu nedenle başvuruda bulunan müşterilerin talepleri yeniden “ret” cevabı alacaktır.

Önceki krediler uzun vadeli olarak görülüyor:

Mevduatların oldukça uzun vadeye sahip olduğu görüşünde bulunan TBB, bu kredilerin geri ödemesinde belirlenen koşullara katlanılmak zorunda olduğunu belirtti. Müşteriler yakın zamanda düşen konut faizlerine ilişkin yapılandırmaya gitmek istiyor ancak kanun karşısında yapılacak herhangi bir uygulama bulunmamaktadır. Bunun için yukarıda verilen maddeyi göz önüne almak gerekiyor.

Banka ve müşteri arasındaki gerginlik sonlandırılmalı:

Bankaların hukuksal bir düzenleme yapamadığı görülürken; yasal mevzuata aykırı davrandığını düşünen müşteriler ortaya atılan asılsız iddialar yüzünden geriliyor. Ancak bu yanlı ve yanlış tutumun karşısında, kamuoyu bilgilenmeli ve bankaların haksız yere husumete maruz kalmamalıdır. Son olarak, basın özgürlüğünün bulunduğunu söyleyen Türkiye Bankalar Birliği, bu süreçte ticari ve ekonomik kaygıyı oluşturmadan önce yapılan haberlerin doğruluğunu teyit etmeleri gerekliliği konusunda uyarıda bulundu.