Kategoriler
Gündem

TCMB faiz yükseltti dolar düştü… 25 Eylül döviz kurları

TCMB Para Politika Kurulu, dünkü toplantısının ardından repo ihale faiz oranını yüzde 8.25’ten yüzde 10.25’e yükselttiklerini açıkladı. Uzmanlar, kararın ardından TL varlıklarında güçlenme olduğunu kaydetti.

TCMB’nin beklenmeyen 200 baz puanlık faiz kararının ardından dolar/TL saat 14.00 civarında gerilerken kurdaki düşüş, sabah saatlerinde de devam etti. Ziraat Yatırım, öte yandan, BDDK’nin bu sabah bankaların yabancı yatırımcılarla yapacağı Döviz SWAP işlemleri dahil, türev işlem tutarını artırdığını dile getirerek bu gelişmenin de lira karşısındaki ABD dolarını düşürdüğünü ifade etti.

USDTRY paritesi dünkü kapanışta yüzde 1.03 değer kaybetti. Lira karşısındaki avro kuru da önceki kapanışının yüzde 0,76 altında, günü sonlandırdı.

Dolar/TL 7,49 TL’ye düşebilir

Lira karşısındaki Amerikan dolarında sert düşüşün olduğunu dile getiren Ziraat Yatırım, Merkez Bankası tarafından verilen kararın TL üzerindeki pozitif fiyatlamayı sürdürebileceğini belirtti. Ziraat’in FX Bülten’inde “…kurun 7,58 seviyesinin altında kalarak 7,49 ardından 7,4650 seviyelerini hedefleyebileceğini düşünüyoruz.” tahmininde bulunuldu.

Döviz kurları ne kadar?

Bugün, döviz kurları, önceki kapanışının altında hareket ediyor. Saat 11.49’dan itibaren lira karşısındaki dolar önceki kapanışının yüzde 0,61 altında işlem görüyor. Avro kurundaki değer kaybı yüzde 0,73 oranında. Sterlin de yüzde 0,43 azaldı.

Dolar/TL, aynı dakikaya kadar serbest piyasada 7,5122-7,6380 bandında işlem gördü. Euro/TL de en düşük 8,7728 seviyesini, en yüksek 8,92 seviyesini kaydetti. Serbest piyasadaki İngiliz sterlini ise gün içerisinde şu dakikaya kadar 9,5945-9,7412 bandında hareket etti.

Saat 11.49’dan itibaren ABD doları 7 lira 57 kuruş. Avro da 8 lira 83 kuruş. Pound ise 9 lira 68 kuruştan işlem görüyor.

Piyasalardaki stres azaldı

Meksa Yatırım’dan Stratejist Zeynel Abidin Balcı, ABD Hazine Bakanı Mnuchin’in ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi ile teşvik paketi müzakerelerinin yeniden başlaması konusunda anlaştıklarını açıkladığını ve bunun yanı sıra demokratların da 2.4 trilyon dolarlık yeni teşvik paketi hazırlığında olduğu bilgilerinin dolar endeksi (DXY)’ne bir miktar ivme kaybettirdiğini kaydetti.

Ziraat de yeni teşvik paketine yönelik haberlerin piyasalardaki stresi azalttığını bildirerek “He ne kadar paketin onaylanıp onaylanmayacağına yönelik belirsizlik olsa da piyasa bu gelişmeyi toparlanma için bir fırsat olarak görebilir.” yorumunda bulundu.