Kategoriler
Ekonomi Gündem

TCMB kararı piyasalara etki etmedi

Dün saat 14.00’te Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB)’nın Para Politika Kurulu, (PPK) dün, repo ihale faiz oranını yüzde 9,75 seviyesinden, yüzde 8,75 seviyesine indirerek 100 baz puanlık indirim kararı aldı.

TCMB, karara ilişkin basın duyurusunda “Enflasyon beklentileri, iç talep koşulları ve üretici fiyatlarındaki gelişmelere bağlı olarak çekirdek enflasyon göstergelerinin eğilimleri ılımlı seyretmektedir. Küresel gelişmeler paralelinde Türk lirasında gözlenen değer kaybına karşın, başta ham petrol ve metal fiyatları olmak üzere uluslararası emtia fiyatlarındaki keskin düşüşün devamı enflasyon görünümünü olumlu etkilemektedir. Üretim ve satışlardaki düşüşe bağlı birim maliyet artışları takip edilmekle birlikte toplam talep koşullarının enflasyonu sınırlayıcı etkisinin arttığı tahmin edilmektedir. Bu gelişmeler doğrultusunda yıl sonu enflasyon tahmini üzerindeki risklerin aşağı yönlü olduğu değerlendirilmiştir. Bu çerçevede Kurul, politika faizinde 100 baz puan indirim yapılmasına karar vermiştir.” ifadelerini kullandı.

Merkez Bankası “Kurul, enflasyondaki düşüş sürecinin devamlılığının, ülke risk priminin gerilemesi, uzun vadeli faizlerin aşağı gelmesi ve ekonomideki toparlanmanın güç kazanması açısından büyük önem taşıdığını değerlendirmektedir. Enflasyondaki düşüşün hedeflenen patika ile uyumlu şekilde gerçekleşmesi için para politikasındaki temkinli duruşun sürdürülmesi gerekmektedir. Bu çerçevede, parasal duruş ana eğilime dair göstergeler dikkate alınarak enflasyondaki düşüşün sürekliliğini sağlayacak şekilde belirlenecektir. Merkez Bankası fiyat istikrarı ve finansal istikrar amaçları doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir.” sözlerini kaydetti.

Enflasyonda olumlu görünüm

Yıl sonu enflasyon tahmininin aşağı yönlü olarak değerlendirildiğini aktaran Merkez Bankası basın duyurusunda, yeni koronavirüs salgınının ekonomideki etkilerinin yakından takip edildiğini bildirerek enflasyondaki düşüşün kontrollü bir şekilde sağlanması için para politikasında temkinli duruşun devam ettirileceğini kaydetti.

TCMB, para politikalarının, göstergeler de dikkate alınarak, enflasyonundaki düşüşün sürekliliğini sağlayacak şekilde belirleneceğini bildirdi. Merkez Bankası, yeni verilerin PPK‘nin politika duruşunu değiştirmeye sebep olabileceğinin altını çizdi.

İndirim beklentilerin üzerinde

Piyasaların dikkatinde olduğu, toplantıdan 50 baz puanlık indirim bekleniyordu. Bankanın kararı ise 100 baz puan seviyesinde oldu. Meksa Yatırım‘dan Analist Serkan Uludağ, faiz indirimi kararının piyasalar üzerindeki etkisinin ciddi düzeyde olmadığını belirtti.

Uludağ, “Piyasa zaten günlerdir TL aleyhine hareket ettiği için 7,00 sınırına dayanan bir USDTRY paritesi ile karşılaşmaya devam ediyoruz.” ifadesini kullandı.

Dolar kaç TL?

Dün en yüksek 7,0081 seviyesini gören dolar/TL kapanışını 6,9799 seviyesinden yaptı. Dün en düşük 9,9571 seviyesini gören  parite, sabah saatlerinde de 6,99’da dolaşsa da lira karşısındaki dolarda 6,93 seviyelerine kadar düşüş görülüyor.

Dolardaki değer kaybı, önceki kapanışına oranla yüzde 0,60 seviyelerinde bulunuyor.