Kategoriler
Ekonomi Gündem

TCMB yeni faiz indirimine gidecek mi?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) geçtiğimiz hafta faiz indirimi kararı aldı. Para Politika Kurulu (PPK), bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 250 baz puan düşürerek yüzde 16,50 seviyesinden, yüzde 14 seviyesine çekti. Böylece TCMB‘nin üç hafta içinde aldığı faiz indirimleri bin baz puana ulaştı.

Peki, PPK‘nin aldığı faiz indirimi kararı sürecek mi? Merkez Bankasının 12 Aralık’ta yapacağı toplantısından yine bir faiz indirimi daha çıkacak mı? Ekonomi ve Finans Uzmanı Doktor Öğretim Üyesi Beyhan Hilal Yaslıdağ, faiz oranları hakkında DHA’ya konuştu.

Merkez Bankası faiz indirimi kararını sürdürürse yatırım, üretim ve istihdamın artacağını kaydeden Yaslıdağ, TCMB‘nin indirimiyle birlikte kredi faizlerindeki daha fazla düşüşün alternatif yatırım araçlarına olan talebin artıracağı öngörüsünde bulundu.

Öğretim Üyesi, Merkez Bankasının faiz indirimi yapmama olasılığını da değerlendirdi.

Mevduat faiz oranlarının daha fazla düşürüleceğini söyleyen Beyhan Hilal Yaslıdağ, “Fakat Merkez Bankası, yeteri kadar faiz indirimi gerçekleştirdiğini düşünüp jeopolitik ve finansal riskler açısından ekonominin daha iyi olduğunu görürse indirim yapmayabilir.” dedi. 

Konut kredisi faiz oranları düşecek mi?

Konut kredilerindeki faiz oranları hakkında tahminde bulunan Akademisyen, bu şartlarda, konut kredilerinde faiz oranının yüzde 0,90 seviyesine ya da yüzde 0,95 seviyesine çekilebileceğini aktararak bu seviyelerin normal olacağını söyledi. Konut kredilerindeki faiz oranının yüzde 0,79 seviyesine çekilmesi hakkındaki beklentileri de değerlendiren Ekonomi ve Finans Uzmanı Yaslıdağ, bu durumu beklemediğini dile getirdi.

Konut kredilerindeki faiz oranının yüzde 0,79 seviyesine çekilmesi durumunun özel bankalar için fonlama maliyetlerinde olumsuzluk yaşatacağını kaydetti. Ayrıca, mevduat faizlerinin düşürülmesi de uzun risk oluşturduğunu kaydeden Yaslıdağ, “Aynı zamanda mevduat faizlerinin de düşürülmesi bankaların elindeki kaynakların temin edilmesi ve bunları uzun vadede fonlamaları açısından risk oluşturuyor.” diye konuştu.

Taşıt kredilerindeki faiz oranlarına indirim gelecek mi?

Özel bankaların taşıt kredilerinin faiz oranları yüzde 1.25 seviyesi ile yüzde 1.60 seviyesi arasında olduğunu; kamu bankalarının taşıt kredilerinin faiz oranları ise  yüzde 1.25 seviyesi ile 1.30 seviyesi arasında olduğunu aktaran İstanbul Aydın Üniversitesinde görevli akademisyen, taşı kredileri oranının yüzde 1 seviyesi ile 1.15 seviyesi arasında düşürüleceğini öngördüğünü kaydetti.