Kategoriler
Ekonomi Gündem

TCMB’den ‘yerli ve millî’ Bitcoin uygulaması

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yeni çalışmalarını test edecek. “2020 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı” kapsamında TCMB bünyesinde blokzincir tabanlı dijital tabanlı para sisteminin uygulamaya konulacağı belirtildi.

Buna göre; Hazine ve Maliye Bakanlığı, Merkez Bankası ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), “Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Birliği”ni kuracak.

TCMB dijital parasını test edecek

Cumhurbaşkanlığın yıllık programında “Reel sektörün finansman ihtiyacına düşük maliyetle cevap verebilen, farklı nitelikteki finansal araçları güvenilir kurumlar aracılığıyla geniş bir yatırımcı tabanına sunabilen ve İstanbul’un cazip bir küresel finans merkezi olma hedefini destekleyen; kurumsal yapısı güçlü bir finansal sektörün oluşturulması temel amaçtır.” ifadeleriyle birlikte dijital para sisteminin uygulanacağı da yer aldı.

Programda yer alan bilgilerde Merkez Bankası, blok zinciri tabanlı olacak dijital parasının uygulamaya konulacağı; Anlık Ödeme Sistemi’nin yazılım ve tasarım geliştirme süreçlerinin tamamlanacağı ve test çalışmalarına başlanacağı planları yer aldı.

Devrim niteliğinde bir adım

2020 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı içerisinde Ödeme Hizmetleri ve Elektronik para Kuruluşları Birliğinin kurulması kapsamında 6493 sayılı “Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri”, “Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun”da değişiklik yapılmasına yönelik çalışmaların yer alacağı belirtildi.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Yeni Yüzyıl Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Pelin Yantur, bu hamlenin Türkiye’nin küresel bir finans merkezi olmasına yönelik önemli bir adım olduğunu ifade etti. Yantur, “Dünyada gittikçe yaygınlaşan dijital para sistemi için Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası‘nın da bu yönde adım atması, ülkemizin küresel bir finans merkezi olması açısından büyük bir anlam taşımaktadır.

Dünyada gelişen ve potansiyeli oldukça yüksek olan blockchain teknolojisinde Türkiye’nin de öncü ülkelerden olması ülkenin orta ve uzun vade hedefleri açısından önemlidir. Dünya ekonomisinin geleceği göz önünde bulundurulduğunda finansal kuruluşların da projenin içerisine dahil edildiği sistem, ülke vizyonu açısından önem arz etmektedir.” diye konuştu.

“Burada Merkez Bankası‘nın dijital parasının gündelik hayatta Bitcoin veya bilinen diğer dijital paralar gibi vatandaşlar arasında transfer edildiği bir dijital para mı yoksa sadece banka veya finans kuruluşlarının takas veya benzeri finansal işlemleri için kurumsal bazda kullanılacak bir dijital değer mi olacağı çok önemli.” sözlerini kaydeden Blockchain yazılımcısı Erkan Kule, vatandaşların arasında transfer edilen dijital para birimi sisteminin gelmesinin devrim niteliğinde olacağını ifade etti.