Kategoriler
Ekonomi

TCMB’nin düşük faiz kararı Türk lirasını zayıflatabilir! Döviz kurları ve piyasa yorumları

Uzmanlar, TCMB‘nin bugün duyuracağı kararın döviz kurları üzerinde etkili olduğunu kaydetti. Düşük faiz oranı, döviz kurlarındaki yükselişe sebep olabilir. Kurlar, dünkü kapanışının altında seyrediyor.

Saat 14’00’te duyurulacak Para Politika Kurulunun kararının Alan Yatırım, gündemin ilk maddesi olduğunu belirtti.

Ziraat Yatırım, piyasalar tarafından 475 baz puanlık artışla politika faizinin yüzde 15’e yükseltilmesinin beklendiğini bildirirken analistler, bu yöndeki kararın Türk lirası varlıklarını destekleyeceğini kaydetti. Alan Yatırım, “Daha öngörülebilir bir para politikası TL varlıkların görünümünün iyileşmesine destek sağlaması beklenebilir. TCMB dün piyasayı ortalama %14.80 maliyetle fonladı.” ifadelerini kullandı.

TL’de yükseliş trendi sürüyor

Türk lirası karşısındaki döviz kurlarının düşüş eğiliminde olduğunu belirtti. Ziraat Yatırım, bugünkü bülteninde, “TCMB’nin politika faizinde 450 baz puan veya daha fazla bir artış yapması durumunda TL varlıklarda ralli havası devam edebilir ve Dolar / TL ilk etapta 7,50’nin altına sarkmayı deneyebilir” şeklinde yazdı.

Sonraki desteğin 7 lira 32 kuruşta bulunduğunu kaydeden Ziraat, daha düşük seviyedeki baz puanlık artışın Türk lirasında satışlara yol açabileceğini açıkladı.

Ziraat Yatırım tarafından yayımlanan FX Bülten’de 300 ile 400 baz puanlık faiz artışında Türk lirasında, kısmi satışların görülebileceği ancak karar metninin etkililiğine bağlı olarak TL’nin tekrar toparlanabileceğini kaydetti.

300 baz puanın altı TL’yi belirgin düşürecek

Ziraat Yatırım, 300 baz puanlık artışın görülmesi durumundaysa “…diğer faiz parametrelerinin kullanılmaya devam edileceğinin sinyalinin verilmesi durumunda ise TL’de baskı
belirginleşebilir ve kur 7,86 – 7,88 direnç bölgesinin üzerine çıkarak 8,10 seviyesini hedefleyebilir. Özetle, TCMB kararına göre kurda her iki yönde sert dalgalanmalar olabilir.” değerlendirmelerinde bulundu.

Dolar/TL önceki kapanışının yüzde 0,4 altında, 7 lira 68 kuruştan işlem görüyor. Ziraat Yatırım, USDTRY paritesindeki dirençlerin 7 lira 86 kuruş ile 7 lira 88 kuruş arasında bulunduğunu kaydetti. Ziraat, 300 baz puanın altındaki karardaysa paritede, 8 lira 10 kuruş direncinin gündeme gelecek kadar yükselişin görülebileceğini belirtti.

Avro, kapanışının yüzde 0,55 altında 9 lira 9 kuruşta. Sterlin ise yüzde 0,89 gerilemeyle 10 lira 14 kuruşta.