Kategoriler
Ekonomi Gündem

TCMB’nin kararının ardından dolar yükseldi

Merkez Bankasının kararının açıklanmasının ardından lira karşısındaki dolar kuru, sınırlı yükseliş kaydetti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politika Kurulunun (PPK) beklenen toplantısı bugün gerçekleşti.  TCMB Başkanı Murat Uysal’ın yanı sıra kurul üyeleri Murat Çetinkaya, Ömer Duman, Uğur Namık Küçük, Oğuzhan Özbaş, Emrah Şener ve Abdullah Yavaş’ın bulunduğu toplantıdan faiz indirimi kararı açıklandı. 

PPK, politika faizini 50 baz puan düşürme kararı aldı. Buna göre, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 11,25 seviyesinden yüzde 10,75 seviyesine indirildi.

TCMB‘nin yayımladığı “Faiz Oranlarına İlişkin Basın Duyurusu”nda iktisadi faaliyetlerde toparlanma sürecinin olduğu vurgulandı. Yatırımlarda ve istihdamda toparlanma toparlanma sinyali verdiğini bildiren TCMB ancak bu gidişatın zayıf seyirle sürdüğünü belirterek “Rekabet gücündeki gelişmelerin olumlu etkisi sürerken küresel büyüme görünümündeki zayıflama dış talebi kısmen yavaşlatmaktadır. Net ihracatın büyümeye katkısı gerilerken, dezenflasyon süreci ve finansal koşullardaki iyileşmeyle birlikte ekonomideki toparlanmanın devam edeceği öngörülmektedir. Bununla birlikte kredi büyümesi ve kompozisyonundaki gelişmelerin dış denge ve enflasyon üzerindeki etkileri yakından takip edilmektedir. Son dönemde belirgin bir iyileşme kaydeden cari işlemler dengesinin önümüzdeki dönemde ılımlı bir seyir izlemesi makro politika bileşimi açısından önem arz etmektedir.” ifadelerini kullandı.

Küresel iktisadi faaliyetlerinin zayıf seyirde izlediğini, küresel çaptaki enflasyonun düşük seviyelerde olduğunu aktaran PPK, bu durumun gelişmiş ülkelere ait merkez bankalarının para politikalarını genişleyici yönde sürdüreceklerine ilişkin beklentileri artırdığını kaydetti.

Küresel piyasalarda belirsizlikler var

Küresel piyasalardaki büyümeye ilişkin belirsizliklerin arttığını aktaran TCMB, bu durumun gelişmekte olan ülkelerin finansal varlıklarına olan talepte ve risk iştahında dalgalanmalara sebep olduğunu kaydetti. TCMB‘nin yayımladığı metinde jeopolitik risklerin, yeni tip koronavirüs salgınının ve küresel büyümede belirsizliklere sebep olan diğer nedenlerin takip edildiği açıklandı. Metinde şu ifadelere yer verildi:

“…Son dönemde küresel büyümeye ilişkin artan belirsizlikler gelişen ülke finansal varlıklarına yönelik talebin ve risk iştahının dalgalı seyretmesine neden olmaktadır. Korumacılık önlemlerinin, küresel ekonomi politikalarına dair diğer belirsizliklerin ve jeopolitik gelişmelerin yanı sıra son dönemde ortaya çıkan salgın hastalığın sermaye akımları, dış ticaret ve emtia fiyatları kanalıyla oluşturabileceği etkiler yakından takip edilmektedir.”

Çekirdek enflasyon gösterge eğilimleri ılımlı

“Enflasyon beklentileri, iç talep koşulları ve üretici fiyatlarındaki gelişmelere bağlı olarak çekirdek enflasyon göstergelerinin eğilimleri ılımlı seyretmektedir.” ifadelerinin kullanıldığı karar metninde, öncelikle enflasyon olmak üzere, makroekonomik verilerde iyileşme görülmesinin ülkedeki risk primini düşürdü ve maliyet ögelerine yönelik baskıları sınırlandırılmasında katkıda bulunduğu kaydedildi.

Yıl sonu tahmininin enflasyondaki gidişatla büyük ölçüde uyumlu olduğunu belirten PPK, “Bu çerçevede Kurul, enflasyon görünümünü etkileyen tüm unsurları dikkate alarak, politika faizinde daha ölçülü bir indirim yapılmasına karar vermiştir. Gelinen noktada, mevcut para politikası duruşunun hedeflenen dezenflasyon patikasıyla uyumunu koruduğu değerlendirilmektedir.” ifadeleri kullanıldı.

Enflasyonda düşüşün sürekliliği sağlanacak

TCMB‘nin Para Politika Kurulunun, para politikasındaki yönelimin eflasyonun düşüşünü sağlayacak şekilde belirleneceğini kaydetti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının Para Politika Kurulu tarafından gerçekleştirilen toplantıya ilişkin metinde şu ifadelere yer verdi:

“Kurul, enflasyondaki düşüş sürecinin devamlılığının, ülke risk priminin gerilemesi, uzun vadeli faizlerin aşağı gelmesi ve ekonomideki toparlanmanın güç kazanması açısından büyük önem taşıdığını değerlendirmektedir. Enflasyondaki düşüşün hedeflenen patika ile uyumlu şekilde gerçekleşmesi için para politikasındaki temkinli duruşun sürdürülmesi gerekmektedir. Bu çerçevede, parasal duruş ana eğilime dair göstergeler dikkate alınarak enflasyondaki düşüşün sürekliliğini sağlayacak şekilde belirlenecektir. Merkez Bankası fiyat istikrarı ve finansal istikrar amaçları doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurulun geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır.”

Dolar/TL yükseldi

Bugün, ABD’de Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ve İnşaat verileri de takip edildi. IKON Menkul, ÜFE’nin beklentilerin üzerinde geldiğini aktararak endekste, aylık olarak yüzde 0,5 oranında, yıllık olarak yüzde 2,1 oranında artış olduğunu kaydetti.

IKON Menkul, TCMB‘nin kararı da dahil olmak üzere bu gelişmelerle beraber dolar/TL paritesinin 6.0810 seviyesine kadar çıktığını kaydetti. IKON Menkul, lira karşısındaki dolar kurunda 6.0500, 5.9700 ve 5.9315 seviyelerinin destek; 6.1490, 6.2930 ve 6.4700 seviyelerinin direnç noktaları olduğunu kaydetti.