Kategoriler
Gündem

Tedbirler genişletildi: Piknik ve spor yasak

Bilim Kurulu bugün 19.30’da toplandı. Toplantının ardından basına açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, salgına ilişkin son 24 saatteki gelişmelerin Sağlık Bakanlığının İnternet sitesinde yayımlanacağını açıkladı. Son 24 saat 7 bin 533 adet test yapıldı. Testlerin 2 bin 69 adedi pozitif çıktı. Toplam vaka sayısı 5 bin 698 adet oldu. Bugün 17 kişi yaşamını yitirirken yeni tip koronavirüs salgınından dolayı ölenlerin saysı 92 kişiye yükseldi. 

Bugünlerde 24 saatte 7 bin civarında test yapılıyorken Bakan Koca, test sayısının ilerideki günlerde 15 bin – 20 bin adede yükseleceğini kaydetti. Hızlı tarama kitlerinin 300 bin tane olduğunu aktaran Fahrettin Koca, bunların şimdilik sağlık personelleri için kullanıldığını belirtti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 22.00’den itibaren açıklamaya başlayacağı nihai kararları bekleniyor. Kurulun önerdiği önlemleri Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklayacak.

Yeterince tanı kiti var

Bilim Kurulu‘ndan çıkan önerileri Cumhurbaşkanı’na iletildiğini söyleyen Bakan Fahrettin Koca, kararların çoğunun tedbiri artırıcı unsurlar olduğunu bildirdi. Konuşmasında sosyal mesafenin ve diğer tedbirlerin önemini sıklıkla tekrarlayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, daha ileri tedbirlere ihtiyacın olduğu bildirdi. Öte yandan, Bakan Koca’nın konuşmasından çalışma saatlerinin ve tatil günlerinin düzenlenmesine yönelik sinyaller alındı.

Öte yandan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, solunum cihazının geliştirildiğini kaydetti. Nisan ayında dağımına başlanılacağını dile getiren Varank, bu cihazların seri üretimine şimdiden başladığını kaydetti. Cihazda Arçelik’in imzası bulunuyor.

Sahil bandı, mesire alanı ve benzer alanlarda piknik, yürüyüş ve spor yapmak gibi faaliyetler yarından itibaren yasaklanacak. Türkiye’de şehirler arası otobüsler bu akşamdan itibaren kaldırılacak.

İçişleri Bakanlığının yayımladığı genelgeyi NTV ekranında açıklayan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu “Mecbur olmadıkça şehirler arası otobüs yolculuğu yok; hafta sonu piknik, mesire yeri ve sahilde oturmak, yürümek, koşmak, balık tutmak yasak.” Bakan Soylu, bu sahil, piknik ve mesire alanlarındaki yasağın hafta sonları uygulanacağını, hafta içindeki kısıtlamanın ise valiliğin kararına bağlı olarak değişebileceğini ifade etti.

İngiltere halka tanı kiti dağıtılabilir

Kovid-19 salgını Birleşik Krallık’ta yöneticileri de vurdu. Kraliyet ailesinin yanı sıra hükûmete de sıçrayan salgın, Başkan Boris Johnson’da ve Sağlık Bakanı Matt Hancock’ta da pozitif çıktı. Büyük Britanya’da sokakta yaşayanlar için pansiyonlara ve halka, yardım çağrısında bulunuldu. Ayrıca hükûmet, 3 dakikada virüsü tespit eden kiti halka dağıtmayı planlıyor.

Kendini  Sokakta yaşayanar için pansiyon ve halkın yardımda bulunulması talep edildi. Ülkedeki halka, 3 dkda tespit eden kit dağıtılması planlanıyor. ABD’deki vaka sayısı Çin’i geçti. En çok görüldüğü il ise New York oldu. Ülkedeki can kaybı bin 300’ün üzerinde. New York’ta 39 binin üzerinde vaka bulunuyor.