Kategoriler
Ekonomi Gündem

Tek dolum, 500 kilometre: Yerli otomobil

Türkiye’de üretilecek yerli otomobillerin 2022 yılının ortasında satışa sunulması planlanırken Gürcan Karakaş “Pazara çıkmamıza 2 yıldan biraz daha fazla zaman olmasına rağmen yüzlerce yurttaşımız ön ödeme yapıp araca ilk ulaşanlardan olma arzusunu iletiyor.” dedi. Yerli otomobil projesinin mimari tasarımı hazır durumda.

Otomatik sürüş özelliği bulunan araçlar, diğer akıllı cihazlarla etkileşimde bulunabilecek. Türkiye’nin Otomobil Girişimi Grubu (TOGG) Üst Yöneticisi Gürcan Karakaş, AA’ya açıklamalarda bulundu.

Yurt dışına pazarlanması planlanan yerli arabalar hakkında konuşan Karakaş, güvenlik testlerinden tam puan alarak pazara çıkmayı hedeflediklerini söyledi.

Yerli otomobil Aralık’tan itibaren paylaşılacak

Türkiye’nin endüstri 4.0 ile donatılacak ilk yerli otomobilin ön gösteriminin Aralık ayında gerçekleşeceğini aktaran Karakaş, “Aracın fotoğrafları da aralık ayından itibaren paylaşılabilir hale gelecek.” sözlerini kaydetti.

5 Ağustos’ta gerçekleştirilen TOGG Yönetim Kurulu Toplantısı’nda yerli otomobil prototipinin 1/4 ölçekli modeli sunulmuştu. Toplantıya Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da katılmıştı.

Tek dolum ile 500 kilometre gidebilecek

Berlin’de konuşan Gürcan Karakaş, üç yıl sonra pazara sunulması planlanan yerli otomobilin her kategori için bir güç seçeneği sunacağını belirterek Türkiye’deki elektrikli araçların motor güçlerine göre 3 farklı vergi dilimi içinde değerlendirildiğini söyledi.

Farklı güç seçenekleriyle sunulacak arabalar, lityum iyon teknolojisindeki pille çalışacak.

Karakaş, vergi dilimlerinin Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Yüzde 3 olan 85 kilovatı geçmeyenler, ÖTV oranı yüzde 7 olan 85 ile 120 kilovat arasındakiler ve yüzde 15 ÖTV oranıyla vergilendirilen 120 kilovatın üzerindeki üzerindeki araçlar olmak üzere üç kategoriye ayrıldığını belirterek “Tek dolumla 500 kilometre yol alabilecek kapasitede bir seçeneğimiz de olacak.” ifadelerini kullandı.

Sürücüsüz akıllı araba

Kâğıt üzerindeki tasarımı hazır olan yerli otomobil, akıllı alt sistemlerden oluşacak ve ağ üzerinden diğer akıllı cihazlarla entegre hâlinde çalışacak. Karakaş, “Fabrikanın nereye kurulacağı konusunda son değerlendirmeler yapılıyor, kısa bir süre içinde açıklanacak; olgunluğa ulaşacak.” dedi.