Kategoriler
Emlak Haberleri

Tek konut sahibi olanlar konut vergisi vermeyecek

Lüks konut vergisi için yeni dönem başlamıştır. İlk taksitler ise Şubat ayında yatırılmaya başlanmıştır. İkinci taksitler ise ağustos ayında yatırılacaktır. Tek konutu olanlar 5 milyon lirayı geçse de ödemeye yapmayacaktır. 15 gün içerisinde itiraz hakkı bu kişiler üzerinde vardır. Ayrıca bu yıl ilk defa uygulanan emlak vergi değerleri üzerindeki vergi tahsilatının ilk konut piyasasında yeni dönem başladığı bildirilmiştir. Konutların emlak değeri 5 milyon 227 bin olanlar artık değerli konut vergisi ödemeye başlamıştır. Ayrıca düzenlemenin yaklaşık olarak 150.000 konut üzerinden bilgilendirildiği bilinmektedir.

Verginin Genel Taksit Ödemeleri

Değerli konut vergisinde ilk taksit ödemeleri 1 Mart’a yakın yapılmaktadır. İkinci taksitini ise Ağustos’un sonuna kadar ödenmesi gerekmektedir. Değeri 10 milyon lirayı geçen meskenler için 22 bin 500 lira değerli konut vergisi ödeneceği duyurulmuştur. Yılbaşından itibaren devreye alınan bu vergiler için beyannameler şubatta teslim edilmiştir. Bu şekilde değerli konut vergisinin ne zaman ödeneceği ve hangi tutara kaç lira ödeneceği de söylenebilir.

Değerli Konut Vergisi Mükellefleri Nasıl Kabul Edilir?

Bu vergi emlak vergisi değerinin 5 milyon 227 bin lirayı geçen birden fazla konutu olanlar ödemektedir. Aynı zamanda değerli konut vergisinde konut sahibi ya da kullanım hakkı sahipleri tarafından ödenmektedir. Ayrıca paylı mülkiyet söz konusuysa hisseler oranında mükellefler kabul edilmektedir. Bu şekilde emlak vergisi verirken mükellefleri nasıl kabul edileceğini de bilmiş olursunuz.

Değerli Konut Vergisi Tek Konutu Olan Da Ödeyecek Mi?

Tek konutu olanlar için değerli konut vergisini ödemeyecektir. Birden fazla konutu olanlar en düşük değerdeki tek konutu için bu vergi ödemeyecek bir meskene hisse ile sahip olanlar da vergi istenmeyecektir. Yani tek konutu olan kişiler bu vergiden muaf olacaktır.

Konut Vergisi Matrahının Nasıl Hesaplandığı Hakkında

Vergi matrahında emlak vergi değeri olacaktır. Payli mülkiyette ise matrahının hesabında konutun toplam değeri esas alınacaktır. Mesken nitelikli taşınmazlarda değeri 5 milyon ile 7 buçuk milyon arasında olanlar 5 milyon lirayı aşan kısmı için binde 3 vergi verecektir. Yani vergi matrahı bu şekilde hesaplanmaktadır.

Bu şekilde tek kontrol sahip olanların vergi vermez. Vergi verecek işlerinde bu vergileri nasıl hesaplandığı hakkında bilgi edinmek mümkündür. Aynı zamanda kimlerin vereceği hakkında genel kapsamlı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Daha fazla güncel haber için tıklayınız…

Exit mobile version