Kategoriler
Ekonomi Gündem

Termik santralin zararı filtreyle önlenemez

Termik santrallerin toplum sağlığı üzerinde yarattığı etkiler ile ilgili araştırmalarda bulunan akademisyen Prof. Dr. Kayıhan Pala, kömürlü termik santrallerinin fazladan yüzde 20 oranında sağlık harcamalarına sebep olacağını ifade ederek bu problemin santrale filtre takılmasıyla çözülemeyeceğini bildirdi. 

Termik santrallerin yarattığı kirliliklerin, özellikle santralde çalışan ve termik santralin bulunduğu bölgede yaşayan insanların hatta toplumun geniş kesimlerinde rahatsızlıklara, hastalıklara ve ölümlere yol açtığını aktaran Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala, Gazete Duvar’dan Serkan Alan’a söyleşide konuştu.

Termik santralin yol açtığı sorunlardan solunum yolu hastalıkları, kazalar ve yaralanmalar, kanserler, kalp damar hastalıkları ve cilt hastalıklarının sıklıkla rastlandığını belirten Pala, kömürlü termik santrallerde görevli olan personellerin ağlığı ve güvenliği ile ilgili hizmetlerin tam ve eksiksiz sunulmasıyla hastalıkların önüne geçilebileceğini dile getirdi.

Profesör Doktor, sözlerini “Ancak bacasına filtre taktırmak için bile kaynak ayırmaya yanaşmayan bir anlayışın sahip olduğu santrallerde, çalışan sağlığı ve güvenliği ile ilgili nitelikli bir hizmet sunulmasının sağlanması mümkün görünmemektedir. Türkiye’de kömürlü termik santrallerde genel olarak çalışan sağlığını ve güvenliğini gözeten bir anlayış olmadığı gibi, sunulması yasal olarak zorunlu olan bu hizmetleri nitelik ve nicelik açısından denetleyen bir yaklaşım da ne yazık ki bulunmamaktadır.” şeklinde sürdürdü.

Sorun filtre sistemiyle çözülemez

Elektrostatik filtreler ve desülfürizasyon ünitelerinin termik santrallerinin yaydığı emisyonları azalttığını ancak tamamen bitiremediğini söyleyen Pala, “Oysa ne ülkemizin ne de dünyanın daha fazla ekolojik yıkıma tahammülü vardır. Dünya küresel iklim krizi ile karşı karşıya, ülkemizde her yıl elli binden fazla insanın hava kirliliğine bağlı olarak erken öldüğü tahmin edilirken, Türkiye kömürden, daha doğru bir deyişle fosil yakıtlardan enerji üretimine son verecek bir eylem planı yapmalı ve uygulamalıdır. Politika yapıcılar bu konularda çalışan bilim insanlarının çağrılarına kulak vermeli, seçmenler de politikacıları bu eylem planlarını yapmaya zorlamalıdır.” diye konuştu.